Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Naše první doma uvařené pivo s ovocem, jehož úplně prvotní záměr byl kyseláč v jahodové sezóně. Jahoda se však nakonec neukázala jako to pravé pro kyseláč, a tak jsme v konverzaci s domácími sládky dospěli k možnosti spojení s pšenicí. Hned jsme to zkusili a výsledek byl úžasný. Nebylo třeba hledat složité složení sladů, použili jsme pouze slad plzeňský a pšeničný.
Chmelovou chuť tvoří typické německé chmely Mandarina Bavaria a Monroe. Pro letní charakter piva pak už chyběly jen jahody, kterými jsme rozhodně nešetřili a na naši 10 hl várku jsme jich použili rovnou 60 kg.
Uvařeno jako festivalové pivo na LOPNI Beczku ALE FEST a zároveň společné s pivovarem Létající Bezdomovec. Jedná se o IPU, která si zachovává svojí hořkost a sypání pšeničného sladu dotváří příjemnou plnost, nikoliv však typické chutě jako ve weiznu.
Pivo má světle zlatou barvu s jemným zákalem. Ve vůni, ale i v chuti ucítíte uzrálý banán, s jemným aroma hřebíčku. Tato pšenice je velmi krásně pitelná a zákal, který zde je není způsoben jen kvasnicemi, ale i bílkovinami které se nalézají v pšeničném sladu.