Na sv. Václava, patrona všech sládků a českého piva, jsme uvařili speciální Svatováclavskou desítku. Jedná se o desítku z čerstvého hlávkového chmele Saaz Special. Chmelem jsme doopravdy nešetřili, kdy jsme použili skoro 15 kg, a to jak do chmelovaru, tak do studeného chmelení. Sklizeň chmele probíhá pouze jednou za rok, a to na přelomu srpna a září. Proto je toto pivo výjimečné nejen svým svěžím chmelovým aroma a chutí, ale i vzácnou dostupností.
Výpis produktů od značky Matuška
Pivovar Matuška je rodinný pivovar, který se nachází v obci Broumy v CHKO Křivoklátsko. Svou velikostí se řadí mezi minipivovary. Na pivo Matuška nejčastěji narazíte v Praze, ale najdete ho i v Berouně, Brně, Bratislavě či slovinském Mariboru. Pivovar Matuška se zaměřuje především na ležáky a svrchně kvašená piva.
Je zde 44 produktů.
Pivo na počest Adamova syna Antonína. Adam uvařil svému klukovi pořádné pivo.
Sestavil tak recept na dvanáctku, která je uvařená z plzeňského sladu a žateckého chmele. Pivo je jednoduché, suché a hořké a nese název jak jinak než Tonda.
Dodavatel: Pivovar Matuška
Kalifornie, to je slunce, nápady, energie, optimismus, a to jsme chtěli vtisknout i do naší Californie. Doufáme, že to tam najdete, až si ji dáte. Původně vychází z GB Pale Ale, ale US verze je říznější a pěnivější. My tam přidali opět něco českého, a tak je to verze US/CZ.
První IPA uvařená v pivovaru Matuška kombinuje české a americké chmele. Druh IPA pochází z 19.století z Anglie. IPA byla společností East India Company exportována do Indie, kde měla Anglie své kolonie. Pivo muselo přežít dlouhou lodní cestu v teplém prostředí, a proto se vařilo silnější a více chmelené. Chmel totiž chrání pivo proti škodlivým bakteriím. Pro našeho Raptora jsme použili směs surovin českých, anglických a amerických s použitím našeho varního postupu.
Dodavatel: Pivovar Matuška
Nové pivo spadající do kategorie Specialty Saison inspirované belgickým historickým sedláckým stylem Saison. Ten byl určen k uhašení žízně dělníků na polích a vařil se ze všech možných surovin. My jsme uvařili pivo světlé a lehké. Jedná se o desítku s hlubším prokvašením, suchým dozníváním a nižší příjemnou hořkostí. Do várky jsme přidali 3 druhy obilovin ve sladované i nesladované úpravě, a to ječmen, pšenici a oves. Toto složení způsobuje v pivu zákal a vytváří speciální cereální chuť. Celkový charakter doplňují belgické kvasnice vytvářející fenolické, kořenité a lehce esterové tóny. Při chmelení jsme použili chmely Citra, Sabro, Waimea, které dodávají pivu ovocnou, citrusovou, tropickou až bylinnou vůni a příchuť.
Dodavatel: Pivovar Matuška
Apollo Galaxy původně vychází z GB Pale Ale. Pokusili jsme se vytvořit letní pivo, které skloubí výrazné aroma Zlaté Rakety a pitelnost Californie, a zároveň si zachová plnost a sílu, která je vhodná pro teplé letní večery. Použili jsme chmel Galaxy nabitý australským sluncem, který dodává s chmelem Citra výrazné aroma po tropickém ovoci. Pro hořkost piva byl použit americký chmel Apollo.
V tomto pivu převažuje dominantní chmel Eldorado, který dohromady s Citrou a Apollem vytváří velmi příjemné pivo, které voní po citrusech a mangu.
Dodavatel: Pivovar Matuška
Lehké osvěžující pivo. Recepturu sestavil Adam Matuška, a jelikož hrál vrcholově baseball, tak použil baseballový termín Fastball – rychlý a rovný nadhoz. Fastball má výbornou pitelnost a příjemně voní. Uhasí žízeň, osvěží a zanechá vás v dobré kondici. Zůstanete připraveni právě takový Fastball nadhodit.
Jedná se o jedno z nejsilnějších pravidelně vařených piv v našem pivovaru. Převládají v něm tropické vůně a od Zlaté Rakety se liší použitými chmely.
Broumy jsou polotmavou spodně kvašenou dvanáctkou, jejíž recept sestavil Martin Matuška. Pivo bylo prvně uvařeno k oslavám 10. výročí našeho pivovaru, a vzhledem k tomu, že mělo velký úspěch, rozhodli jsme se ho uvařit znovu
Jednoduše česká dvanáctka.
Dodavatel: Pivovar Matuška
Nakouřená Jitrnice vychází z našeho masopustního speciálu Jitrnice, zde jsme ovšem do sypání dali 30% nakuřovaného sladu. Malou část z toho udil u sebe doma náš Budík, a to sice na dubových deskách, které jsme použili ve Dřevu. Díky použití nakuřovaného sladu má pivo hlavně v chuti tóny nakouřenosti a uzenosti. Celkově má pivo plné tělo a je velmi vyvážené.
Na Vánoce se u nás vaří dvě stejná piva. Toto je s českými chmely a spodními kvasnicemi.
Do tohoto piva jsme použili kromě ječného sladu i pšeničný slad, kyselý slad a pomerančovou kůru. O velmi jemné chmelení se postaraly chmely Perle, Amarillo, Citra a ŽPČ a zakvašeno bylo našimi standardními kvasnicemi svrchního kvašení. Ve vůni najdete čerstvé pomeranče, koření a citrusy. Chuť je velmi jemná a osvěžující, jednoduše jarní. Proč pivní styl New Broumy? Nejedná se totiž úplně o klasický Wheat ALE, ani New England či Witbier. Prostě je out of style a tedy New Broumy. Na tomto receptu se podílel celý náš pivovarský team, konkrétně Honza Najbrt přišel s nápadem vařit Wheat ALE, Adam Matuška přihodil kyselý slad a pomerančovou kůru, Dominik Stára vyladil hořkost a poměry sladů, Michal Veselý vymyslel název a zbytek se postaral o to, aby se k vám pivo dostalo v nejlepší kondici!
Summer Ale je letní pivo s vyšší hořkostí, světlou barvou a stabilní pěnou. Té jsme dosáhli pomocí několika procent pšeničného sladu. Ve vůni jsou dominantní americké chmely, na kterých jsme doopravdy nešetřili.