Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Chmel blend Pink Boots od Yakima Chief Hops je prostě zaručená lahůdka, a tak jsme ho objednali o něco víc, aby nám krom kooperační várky ozdobil i další pivo. To další pivo je NEIPA. Přisypali jsme k Pink Boots ještě Stratu, Vistu a Galaxy a výsledkem je sklenice plná tropického ovoce.
Do společnosti našich vánočních piv letos přibyl nový kolega: Boží Sorbet! Zvýšili jsme stupňovitost, přidali hordu ovesných vloček, červené hrozny, švestky, rozinky, a typické vánoční koření. Výsledkem je jemné, plné, ovocné a voňavé pivo, které můžete jako podporu líné vánoční nálady pomalu vychutnávat, ale díky nízkému obsahu alkoholu tam můžete poslat i několik svátečních sklenic.
Lehounká ale velmi aromatická IPA s exotickou chutí tří aromatických amerických odrůd chmele. Sabro, Strata a Cryo Citra dávají velmi bohatou a komplexní chuť citrusů, ananasu a jahod, která je doplněná o příjemný sladový profil anglického sladu Marris Otter.
Sytě červené, sladkokyselé pivo inspirované italskou zmrzlinou. Vařeno s přidáním obrovského množství skutečného ovoce (višně a maliny) a květin - ibišku a růže.
No jasně! Co jiného by sis mohl přát k Vánocům, než pořádně chmelenou IPA. :-)
I v letošním roce jsme si pro vás připravili silné India Pale Ale s výrazným dvojitým studeným chmelením. Tentokrát jsme zvolili grain bill kombinující tradiční humnové slady z Čech a Británie se špetkou speciálů z Bamberku a Heidelberku. Do toho americké, německý a francouzský chmel. Prostě parádní sváteční taškařice!
Francouzská kooperace. Před několika měsíci jsme navštívili kamarády v pivovaru Brasserie Au Baron na francouzsko-belgické hranici a uvařili spolu saison inspirovaným českým pivem. Když ho dorazili do Prahy představit, chtělo to uvařit zase ležák inspirovaný jejich tradičním Bière de Garde. Procento pšenice v sypání a chmel Strisselspalt z Francie v kombinaci s jednoduchým infuzním rumtováním dali vzniknout značně jinému ležáku, než běžně vaříme. Hodně lehkému, jemnému pivu s květinovými tóny a jemnou pěnou. Vedle piva Saison Bohémienne, které jsme spolu vařili ve Francii, hezky demonstruje, jak různými způsoby se dají spojit dva odlišné pivní světy.
Jde o klasický český ležák plzeňského typu. Dvourmutově (dekokčně) vařený ležák střední hořkosti s plným tělem, jehož vysoká „pitelnost“ byla základním požadavkem při jeho konstrukci. Tomu odpovídá i střední říz a v neposlední řadě zlatavá barva spolu s vysokou a stabilní pěnou pro příjemný oční vjem. Zvolené suroviny odpovídají tomuto typu piva. Světlý český (plzeňský) slad z humnové sladovny Bernard Rajhrad a špetka karamelového sladu ze sladovny Soufflet Prostějov. Chmele výhradně žarecké, odrůdy Sládek a Žatecký poloranný červeňák. Kvašení probíhá za pomoci tzv. spodního kvašení.
Nemůžeme být český pivovar a oslavit svoje narozeniny bez poctivého českého ležáku. Proto jsme i letos připravili poctivý ležák, který oslavuje naše tradiční výrobní postupy. Ochutnejte chuť rmutovaného plzeňského sladu a výborných českých odrůd chmele Saaz Shine a Saaz Special.
Tohle pivo je naším pokusem přivábit zpátky teplé počasí: zima už nám leze krkem, proto jsme si uvařili zatím nejexotičtější Yummy. Náš multivitamínový džus s trochou hřejivého alkoholu (než se to slunce vrátí) je spojením marakuji s růžovou guavou a trochou broskví, což ještě podtrhuje mexická vanilka. Finální výsledek je přímo definicí léta ve sklenici, která by se neztratila ani na stole se snídaní. Ne že bychom něco naznačovali, jenom informujeme.
Ještě jednou vás vezeme do lesa! Tentokrát plné aroma smrků a borovicových jehlic, které jsme přidali. J to náročné, jemně sladové, osvěžující pivo spodního kvašení s jasným chmelovým charakterem polských odrůd Marynka a Lublin a označené vznešenou hořkost. Vše je doplněno o vůni pryskyřicové jehly extrahované z desítek kilogramů výhonků.