Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
K příležitosti nejslavnějšího pivního festivalu světa jsme uvařili pivo, které vzdává holt moderní tradici Oktoberfestu, pivnímu stylu Festbier, který vznikl v 70. letech 30. století a jedná se o světlý ležák německého stylu, bohatě sladový s příjemnou květinovou chmelovostí německých chmelů.
Světlé svrchně kvašené pivo s velmi vysokou hořkostí a intenzivním aroma amerických odrůd chmele Summit, Centennial, Cascade a Citra. Naše IPA se výrazně liší od českých ležáků a představuje typické vlastnosti svého pivního druhu.
Tahle verze Signaty, piva s 300 gramy lokálních broskví na litr, si poležela dlouhé 2 roky v sudech po bourbonu, kde si díky působení divokých kvasinek brettanomyces získala bohatou komplexní chuť, kterou krásně doplňují kvality bourbonu.
Austrálii a Nový Zéland nespojuje jen jižní Pacifik. V obou zemích se také pěstuje fantastický chmel. K našemu oblíbenému Galaxy jsme tentokrát přidali novozélandský chmel Taiheke a výsledek našeho snažení můžete ochutnat v této lahvi.
Světlá desítka. Naši sládci ji milují, naši štamgasti si ji žádají. Tahle netradiční desítka se zahraničními chmely má něco do sebe. Tělo je na desítku hezky plné. říz je akorát a chuť je prostě výborná.
Svrchně kvašené polotmavé pivo s vyšší hořkostí a intenzivním aroma zralého ovoce. Sytě oranžová barva, hustá krémová nižší pěna. Aroma zralých broskví a chmelových pryskyřic. Plné sladové tělo s nižším řízem. Vyšší hořkost a výrazné aroma novozélandského chmele Nelson Sauvin.
Piva s bílými hrozny moc často do světa nepouštíme. Blanc je vymazlený dlouhýma rokama strávenými v sudu. Část z nich na jemných kalech z hroznů. Při napití na vás dýchne krása mikulovských vinohradů. Je to pivo, které došlo tak daleko na pomyslnou hranici vína, jak to jenom šlo. Lahodně vinné, sluší mu velmi jemné perlení.
Pro ty z vás, jimž v dospělosti chybí těšit se na vánoční nadílku, každý rok vaříme jednu z našich nejnachmelenějších New England IPA vůbec, abyste měli stále co vyhlížet. Nadílka je po okraj plná extrémně voňavých chmelů Amarillo a Mosaic, které báječně voní po tropickém ovoci, melounech, peckovinách, prostě přesně těmi všemi vůněmi, pro které jsme všichni tomuto pivnímu stylu propadli.
Máme nový ležák? Ano. Řekli jsme si, že bychom ho trošku předělali. Pořád se jedná o klasický český světlý ležák, jen jsme zvýšili stupňovitost na 12% EPM a upravili sypání sladu. Výsledek je podle nás supr, ale váš názor je důležitější. Tak na zdraví!
Sour ALE, zvaný též kyseláč, je moderním pivním druhem kombinujícím svrchní kvašení a fermentaci pomocí bakterií mléčného kvašení Lactobacillus plantarum. Významným doplňkem pak je přídavek ovoce (asi 10% celkového objemu), konkrétně malinové dřeně a šťávy, navíc "okořeněné" výluhem z čerstvé máty. Chmelení je naopak minimální, pivo je jen slabě hořké.
Nové pivo spadající do kategorie Specialty Saison inspirované belgickým historickým sedláckým stylem Saison. Ten byl určen k uhašení žízně dělníků na polích a vařil se ze všech možných surovin. My jsme uvařili pivo světlé a lehké. Jedná se o desítku s hlubším prokvašením, suchým dozníváním a nižší příjemnou hořkostí. Do várky jsme přidali 3 druhy obilovin ve sladované i nesladované úpravě, a to ječmen, pšenici a oves. Toto složení způsobuje v pivu zákal a vytváří speciální cereální chuť. Celkový charakter doplňují belgické kvasnice vytvářející fenolické, kořenité a lehce esterové tóny. Při chmelení jsme použili chmely Citra, Sabro, Waimea, které dodávají pivu ovocnou, citrusovou, tropickou až bylinnou vůni a příchuť.