Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Elektra je ovocný kyseláč s vysokým podílem pšeničného sladu, kde se kyselost vytváří přírodní cestou za pomoci laktobacilů. Původně vznikla jako speciální várka pouze na Tap Takeover v pivnici Malt Worm v Brně. Ale co naděláš, když všem tak moc chutnala... Tento Sour Ale v moderním podání Gose je ochucený koriandrem, solí a hromadou višňového pyré. Chmelová hořkost je zde prakticky neznatelná, pivo má dobrou pitelnost s ovocnými tóny a jeho kyselost sráží lehká slaná linka. Na patnáctistupňové pivo se pije až nebezpečně dobře.
Lehká sezónní ALE, který je chmelený za studena díky tomu má výrazné aroma tropického ovoce, které pochází z použitých odrůd chmelu. Ideální do horkých letních dnů.
Léto propuklo naplno, takže nastal čas na náš lehký a skvěle pitelný retro pale ale Zeppelin. Opět jsme chmelili americkými odrůdami Cascade a Citra, a také australskou odrůdou Galaxy, jejíž část jsme přenesli i do studeného chmelení. Zeppelin je nenáročné pití na dlouhé letní večery.
Tento kyseláč je jedinečný tím, že jsme v něm kromě klasického způsobu kyselení použili také kefírové kultury, které pivu dodaly jemnou jogurtovost. V kombinaci s meruňkami se jedná o velmi zajímavé pivo, které je díky kyselosti velmi osvěžující.
Transformativní IPA využívající špičkovou chmelovou směs z USA. Na první dojem je na nose obrovské aroma citrusové kůry, broskve a manga. Chuť se pak mění mezi šťavnatým ovocem, mangem a guavou a lehkou grapefruitovou kůrou.
Velké a odvážné s chutí, s hustým pocitem v ústech, ale pak s nízkou hořkostí a vynikající vyvážeností, což z něj dělá pivo se schopností přizpůsobit se každé příležitosti.
Absolutní novinka našeho pivovaru. Sestava jednich z nejvíce aromatických chmelů, hromada ovesných vloček, hromada pšeničného sladu a trochu laktózy jsme použili pro dosažení krémové chuti, příjemného aroma, ale vše s důrazem na zachování výborné „pitelnosti“.
Vyniká svou citrusovou chutí a vůněmi. Chmeleno při varu speciálně vyšlechtěnými americkými chmely a dochmeleno za studena v ležáckých tancích. Nefiltrováné, nepasterizováné.
Příchozí jaro nás inspirovalo k uvaření dalšího piva, které jsme nazvali jak jinak než JARNÍ. Jedná se o lehký 12° Pale Ale s nízkou hořkostí, zjemněný nesladovanou pšenicí a ovesnými vločkami. Chmeleno aromatickými chmely Cashmere, Azacca, Sabro a Ella. Tohle pivko by mělo zapadnout do skupiny sezónních speciálů, kde jsou už Letní den a Babí léto.
Tahle silná IPA podle vzoru amerického západu rozehrává souhru vyšší hořkosti ze slavné odrůdy chmelu Simcoe a velmi zvláštní ovocný projev novozélandských chmelů Nelson Sauvin a Motueka, které jsou charakterizovány elegantní chutí a vůní připomínající hrozny.