Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Kamenická 13 je spodně kvašené pivo Bavorského typu uvařené tradiční technologií ze čtyř druhů sladu, chmelené odrůdami Harmonie a Premiant. Vyznačuje se jiskrnou jantarovo-granátovou barvou, sladově-chmelovou vůní, plnou chutí a příjemnou hořkostí. Pivo je nefiltrované a nepasterované.
Dvouhlavá orlice na erbu, symbol radnice Brno-střed. Vzletné pivo, které dravě povýšilo český pivní styl s novým pojetím chmele. Ta pitelnost a aroma je stejně nečekané jako útok dravce. Známe jeho ctitele a milovníky.
Někdo sní o Vánocích bílých, někdo sní Midwinter Dream. Představte si čyři sta gramů malin a višní spojené s blendem spontáně kvašených piv z našich nejstarších sudů. Na tomto pivu jsme pracovali tři roky a je tak hodno klidných večerů trávených s přáteli a rodinou. Našlapujte lehce, protože šlapete po našich snech.
Pivo bylo poprvé uvařeno 1996; s odvoláním na základ receptury z roku 1679, který používal pšenici, oves a ječmen. Tripel Karmelu je velmi rafinovaný a komplexně zlato-bronzový mok s fantastickou smetanovou pěnou, přes kterou se prodírá vůně citrusů, květin a hřebíčku s koriandrem, s jemně nahořklá sladkou chutí s tóny pomeranče. Opravdový silák.
Elektra je ovocný kyseláč s vysokým podílem pšeničného sladu, kde se kyselost vytváří přírodní cestou za pomoci laktobacilů. Původně vznikla jako speciální várka pouze na Tap Takeover v pivnici Malt Worm v Brně. Ale co naděláš, když všem tak moc chutnala... Tento Sour Ale v moderním podání Gose je ochucený koriandrem, solí a hromadou višňového pyré. Chmelová hořkost je zde prakticky neznatelná, pivo má dobrou pitelnost s ovocnými tóny a jeho kyselost sráží lehká slaná linka. Na patnáctistupňové pivo se pije až nebezpečně dobře.
Tiwanaku je poctivá Double NEIPA, poctivá nejen voltáží, ale především dávkou chmelů Galaxy a Sabro. Ty z tohoto piva činí řádně kalné a hutné pivo plné tropických tónů.
Tmavé svrchně kvašené pivo s přídavkem kávy. Tmavý základ složený převážně z pražených sladů jsme vytunili hromadou laktózy a zakvasili kvasinkami S04. Do průběhu fermentace nechali vymacerovat Brazilskou kávu z lokální pražírny JIZBA sídlící v Luhačovicích v množství 6g/Litr, výsledkem je jemný stout s výraznou kávovou linkou
Vítejte ve VAULT 104. Hluboko pod pivovarem se zastavil čas. Skryty před světem i světlem zde leží naše dubové sudy. Toto pivo leželo 6 měsíců v sudech po Jim Beam Kentucky Bourbon. Na rozdíl od VAULT 102 jsme jej nicméně poslední měsíc znovu prokvasili s malinami. Doporučujeme porovnat.
CASPARUS 10 je světlé, desetistupňové svrchně kvašené pivo typu pale ale.
Tedy American Pale Ale je v podstatě slabší varianta amerických piv India Pale Ale (I.P.A.). Při použití kombinace žateckého chmele Kazbek a amerického chmele Azacca je výsledkem půvabná a svěží kombinace chmelových, až zemitých tónů a tropického ovoce,zvláště manga. Pivo bylo konstruováno k příležitosti želivské Mariánské pouti.
Silly Rouge je silné, svrchně kvašené, višňové pivo. Jeho základ tvoří starovlámské hnědé pivo, které se míchá se šťávou ze zkvašených višní. Pivo má temně červenou barvu, jeho chuť je sladkokyselá a má delší nakyslé doznívání. Velice osvěžující, ale zrádné, neboť jeho síla alkoholu je dobře skryta.
V Pivovar Matuška uvařili nový kyseláč. Jmenuje se Sex on the beer a je inspirovaný téměř stejnojmenným drinkem. No a kdo ho má na čepu, kdo? My! Tak nabíhejte ochutnat tuhle jarně-letní parádičku.
Svérázné divoké pivo z Kokořínska inspirované belgickými lambiky. Toto venkovské pivo jsme vařili v únoru s použitím místních surovin i nesladované pšenice. Chmelili jsme pro konzervaci piva jen starým zoxidovaným chmelem, aby nepřidal pivu hořkost ani aroma. V chuti piva Lobeč Wild je výrazná kyselost a hemží se tu různé ovocné tóny, koření, seno i vůně koňského sedla. Vyzrálé pivo bude ztrácet říz a nabírat kyselinku. Pivo přinášíme pro tento belgický styl tradičně ve dvou variantách jako čistý Lobeč Wild a ochucený Lobeč Wild Berry, které v chuti i barvě jemně doplní bobule lesního ovoce. Obě piva lahvujeme do skleněných lahví s korkovým uzávěrem a ukládáme je do sklepů k víceleté archivaci, pouze 1000 lahví.
Váš tatínek není mrtvý, jenom spí! Nesrazila ho má drtící pěst, ale zmohl ho zálesácký Pale Ale /ZAPA/ s příchutí divokého západu a tóny mandarinek. PCh!
Úplnou novinkou v nabídce je Cidre vlastní výroby, který by měl zůstat v sortimentu nastálo. K mání ve třetinkách, sedmičkách a KEG sudech. Cidre francouzského typu vyrobený z vybraných odrůd českých jablek. Čerstvě vylisovaný mošt fermentujeme a necháme dokvašovat v ležáckých tancích. Nic víc, nic míň! Nepřidáváme cukr, konzervanty, barviva, aromata. Uměle nedosycujeme. Žádný koncentrát! Jablka, jenom jablka, nic než jablka! K tomu nám dopomáhej Bůh!
Použité odrůdy chmelu: Most (CZ), Taiheke (NZ), Moutere (NZ), Nelson Sauvin (NZ) a Summit (USA). Věříme, že v tomto pivu se nám podařilo z chmelu dostat maximum aroma. Příjemné a silné chmelové aroma, výrazná hořkost, zároveň však prudká pitelnost.
Dominantní Talus přináší silné aroma citrusů, zejména grapefruitu, tropického ovoce a trochu dřeva a kokosu. Mosaic Cryo doplňuje kombinací tónů mandarinek, papáji a manga. To vše na krásně jemném juicy sladovém základu doplněném ovesnými vločkami. Uvařeno ve spolupráci s fashion brandem APEX.