Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Světlé pivo, vařené ze světlého sladu plzeňského typu. Robusnější bratr světlého výčepního, oproti němu přidáváme větší díl sladu, dosahujeme tak plnějšího těla, které si můžeme dovolit více ochmelit. Chmelíme natřikrát žateckým chmelem. Pivo je nefiltrované a nepasterované, proto je jemný zákal přirozený.
Kerst Pater Christmas je svrchně kvašené pivo, které bylo překvašeno v lahvi. Tento Kerst Pater nám dokonale ukazuje Know-how pivovaru Van Den Bossche. Jeho béžová hlava je hustá a krémová a plave na vrcholu opravdu tmavé barvy. Ve vůni je cítit výrazná přítomnost sladů, zatímco čokoládové a karamelové bonbóny také uvolňují své aroma.
Single Hop New England IPA. Idaho 7 je jeden z našich oblíbených chmelů. Baví nás jeho jedinečný charakter zralé papáji a jackfruitu s náznakem citronu a jahod. Shoshone mu umožňuje zazářit v plné kráse. Tahle hezky světlá, zakalená NEIPA nese jméno po vulkánu v stejnojmenném státě a jemnou texturu typickou pro tenhle styl vyvažuje příjemnou suchostí a hořkostí pro vyšší pitelnost.
V útoku jsme na triko X13459 nasadili úplně nové číslo skoku. Americký chmel, určený pro chmelení v pozdější fázi výroby, ideální pro chmelení za studena. X13459 dává spoustu ovocných vůní, hlavně citrusů, broskví a jahod. Do středu zálohy jsme postavili hrdinu s tričkem ADHA-483, který dostal přezdívku Azacca. Azacca také pochází ze Států a přináší citrusově tropické sladké aromatické tóny. Postavili jsme na pomoc spolehlivou Citru a charismatického akčního hrdinu, který se vždy snaží ukrást show - Nelsona Sauvina.
BRUTalism IPA v kooperaci s Hoppy hedge Hog Brewery. Velmi suchá, šumivá varianta americké IPA. Nižší hořkost a výrazné aroma chmelů Galaxy, Azacca a Nelson Sauvin.
V chuti i vůni tóny žlutých melounů, zralého manga a broskví. Juicy Lucy je první NEIPou, kterou jsme kdy u nás uvařili a od té doby jsme si tento styl zamilovali. Pro tento styl je typické extrémní množství použitého aromatického chmele v pozdních fázích výroby, to z důvodu, abychom dosáhli maximální možné ovocitostí ve vůni i v chuti, ale hořkost stále drželi na uzdě. Dále se používají ovesné vločky, které zjemní strukturu těla a pivo je pak krásně sametové.
Ovocný koktejl, citrusy, melouny, manga… Takový je první pocit z našeho nového piva NEIPA do okamžiku, než do něj přidáme infúzi maracuji. Ta mu totiž dodá ještě další dimenzi a najednou před sebou máte takový multivitamín, jaký jste ještě určitě neochutnali.
Vyniká svou chutí a vůní typickou pro piva typu IPA. Chmeleno p5i varu speciálně vyšlechtěnými americkými chmely a dochmeleno za studena v ležáckých tancích. Nefiltrováné, nepasterizováné.
S předním Lotyšským pivovarem Ārpus Brewing Co. jsme uvařili kolaborační várku pivního stylu, který oba umíme nejlíp – New England IPA. Čeká vás voňavka nachmelená komplexní směsí chmelů Nelson Sauvin, Strata, Galaxy, Citra Cryo a Mosaic.
Legenda praví, že když hlavní sládek stáčel do první várky experimentálního nového receptu, byl osvětlen paprskem slunečního světla a rozhodl se jej pojmenovat „El Sol“. Počátkem roku 1900 se značka stala dnes již ikonickým „Solem“. Podává se s kouskem limetky v hrdle lahve.
Vaří se sluneční energií Slunce bylo vždy srdcem a duší Sol a od roku 2020 bude Sol vařený v nizozemském pivovaru Zoeterwoude produkován obnovitelnou energií ze sluneční energie. To znamená, že až si budete příště užívat sol ve více než 50 zemích, můžete opravdu ochutnat slunce .
Limitovaná várka piva, které oslavuje připojení Královce k České republice. Náboj je obohacený chmely Uran a Kazbek a už pro vás dozrává v našich tancích. Veškerý zisk z prodeje piva bude směřovat na účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR prostřednictvím projektu Dárek pro Putina.
Použité odrůdy chmelu: Most (CZ), Taiheke (NZ), Moutere (NZ), Nelson Sauvin (NZ) a Summit (USA). Věříme, že v tomto pivu se nám podařilo z chmelu dostat maximum aroma. Příjemné a silné chmelové aroma, výrazná hořkost, zároveň však prudká pitelnost.
Svrchně kvašené pivo původem z britských ostrovů, plné chuti s výraznými ovocnými tóny.
Náš Kocour PALE ALE je díky použití amerického chmele zástupcem americké odnože kategorie ALE. Je nefiltrované a nepasterované proto případný zákal není závadou.
Je spodně kvašené pivo intenzivní chuti, která se díky zachování tradičních pivovarských technologií projeví již při prvním napití. Chmel ze severních Čech dodává pivu výraznou hořkost, která je typická pro český ležák. Kalich byl populární zejména v druhé polovině 20. století a my doufáme, že díky původní receptuře navážeme na slávu jedné z prvních jedenáctek v Čechách.