Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale. Hořkost tohoto piva je střední až vyšší s příjemným dozníváním. Charakter pivu dodávají klasické americké odrůdy chmele Citra a Cascade, což v chutí dodává nádech pomeranče či limetky. Chmelem je řádně i za studena.
Pivo Baby jsme uvařili na Mezinárodní Den Žen a várce asistovala i naše Eva, která jinak šéfuje objednávkám a fakturám. Baby má podobný sladový základ, jako Bílá Perla. Je to tak velmi lehký a svěží Pale Ale. Jediným chmelem, který byl do piva použit, je blend Pink Boots, což je zároveň i nadace v USA na podporu žen v pivovarnictví.
Abychom pivo ozvláštnili i po vzhledové stránce, přidali jsme do Baby červenou řepu, čímž jsme dosáhli nádherné barvy.
Tahle verze Signaty, piva s 300 gramy lokálních broskví na litr, si poležela dlouhé 2 roky v sudech po bourbonu, kde si díky působení divokých kvasinek brettanomyces získala bohatou komplexní chuť, kterou krásně doplňují kvality bourbonu.
Slavnostní pivo připravené originálním způsobem chmelení zeleným hlávkovým chmelem z letošní sklizně. K jeho přípravě bylo požito výhradně českého aromatického chmele – Žateckého poloraného červeňáku.
Tento noblesní ležák typu Märzen má plné sladové tělo harmonicky vybalancované příjemnou a velmi jemnou hořkostí Žateckého poloraného červeňáku. Ve vůni příjemné „zelené tóny“ připomínají bílá vína odrůdy Sauvignon. Sytá zlatá barva, velice jemná hořkost a říz dotváří chuťový zážitek z tohoto piva. Je vhodné např. jako aperitiv, nebo ke studeným předkrmům. Velmi dobře ladí k rybám s výraznější úpravou, nebo bílým masům se smetanovou omáčkou.
St-Louis Premium Kriek je kriekenbier neboli třešňové pivo vyrobené na lambickém základě. Čtvrtina St-Louis Premium Kriek je šťáva z oblacinských třešní, které byly po dobu šesti měsíců ponořené do gueuze. Má také menší podíl St-Louis Kriek Fond Tradition. Toto pivo je žízní s nízkým obsahem alkoholu a v nose ohromně sladkou vůní třešní. Je velmi ovocná s náznakem kyselosti a lehkých doteků mandlí pocházejících z třešní.
Osvěží tělo i ducha, jako když v horkém dni otevřete dveře kostela. Z proudu chutí a vůní vám až naskočí husina, ale nehřešíte. Pro všechno, co se dnes chystáte podniknout, máte čistou mysl i tělo.
Po letech jsme se znovu spojili s pivovarem Sibeeria a zavzpomínali na staré časy, kdy u nás Sibeeria vařila v jejich létajících začátcích. Tentokrát jsme si role vyměnili a zaletěli my k nim. Uvařili jsme Triple New England IPA nabušenou moderními chmely, na kterou jen tak nezapomenete.