Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Novým přírůstkem do rodiny je naše geniální Desítka. Svou podmanivou hořkostí už si získala nejednoho milovníka. Její plná chuť je natolik překvapivá, že se ani nechce věřit, že jde o pivo s nižším obsahem alkoholu. Je to ochotná průvodkyně dnem i nocí pro ty, kteří chtějí mít svého Genia stále pod kontrolou.
Nové pivo spadající do kategorie Specialty Saison inspirované belgickým historickým sedláckým stylem Saison. Ten byl určen k uhašení žízně dělníků na polích a vařil se ze všech možných surovin. My jsme uvařili pivo světlé a lehké. Jedná se o desítku s hlubším prokvašením, suchým dozníváním a nižší příjemnou hořkostí. Do várky jsme přidali 3 druhy obilovin ve sladované i nesladované úpravě, a to ječmen, pšenici a oves. Toto složení způsobuje v pivu zákal a vytváří speciální cereální chuť. Celkový charakter doplňují belgické kvasnice vytvářející fenolické, kořenité a lehce esterové tóny. Při chmelení jsme použili chmely Citra, Sabro, Waimea, které dodávají pivu ovocnou, citrusovou, tropickou až bylinnou vůni a příchuť.
Naše tmavé je více chmelené než je u tohoto druhu běžné. Není také nijak doslazované. Vychutnáte si skladbu pražených sladů s příjemnou hořkostí. Naše česká pivovarská terminologie nezná pojem „černé pivo,“ proto uvádíme tmavé s pomlčkou černé. Podle analýzy barvy našeho tmavého však spadá do kategorie Schwarzbier, která je ve světě běžně uznávaná.
Je to naše třetí pivo s mrkví. Ale tentokrát mrkev nehraje prim, ten jsme přenechali zázvoru. Jeho pikantní chuť jsme navíc podtrhli kurkumou a už na varně i špetkou chilli. Mrkev a pomeranč pak krásně onu pikantnost vyvažují. A ta barva! Musíte ochutnat.
Kladenský ležák je chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, takže má výraznou bylinnou až florální stopu. Naším cílem bylo vytvořit ležák, který si zachová osobitost a výraznou chuť, i když u něj strávíte celý večer.
Světle zlatá barva a vyšší bílá pěna, pivo téměř čiré. Vůně plzeňského sladu a žateckého chmelu. Chuť středně plná, hořkost vyšší a výrazná chuť žateckého poloranného červeňáku. Vařeno na dva rmuty, chmeleno i za studena.
Pivo vařené ve spolupráci s pivovarem 90 BPM Brewing Co. z Dijonu a Wild Creatures Brewery. Blendovat wild ale s barelovaným saisonem byla výzva. Ale myslím, že ještě větší výzva byla pro grafika transformovat ledního medvěda v naše typické žudro... A výsledek je boží! Krásně suchá chuť s vysokou pitelností.
Unikátní pivní styl, ve kterém jde o napodobení chuti praženého sladu přidáním kávy a kakaových bobů při zachování světlé barvy. Vanilkové lusky zjemňují praženost a zvyšují pitelnost.
Jedná se o velmi hořké pivo s hodnotou hořkosti 100 IBU. Takové se v česku objevuje jen jednou za čas. Jde o silný speciál ve stylu Double IPA a je chmelený čtyřmi druhy chmelu.
Jde o klasický český ležák plzeňského typu. Dvourmutově (dekokčně) vařený ležák střední hořkosti s plným tělem, jehož vysoká „pitelnost“ byla základním požadavkem při jeho konstrukci. Tomu odpovídá i střední říz a v neposlední řadě zlatavá barva spolu s vysokou a stabilní pěnou pro příjemný oční vjem. Zvolené suroviny odpovídají tomuto typu piva. Světlý český (plzeňský) slad z humnové sladovny Bernard Rajhrad a špetka karamelového sladu ze sladovny Soufflet Prostějov. Chmele výhradně žarecké, odrůdy Sládek a Žatecký poloranný červeňák. Kvašení probíhá za pomoci tzv. spodního kvašení.
Krásně čistá, vyvážená a výborně pitelná IPA. Nefiltrované a nepasterované pivo. Bez barviv sladidel a chemických přísad. Vyrobeno klasickou technologií s otevřeným kvašením. Svrchně kvašené pivo.
Jeden z nejaromatičtějších chmelů vůbec, chmel Galaxy, dodává pivu výrazné tóny ananasu, tropického ovoce a žlutého melounu. Úžasně pitelná na svoji stupňovitost.
LEŽÁK, LEŽÁK, LEŽÁK! Ten náš je spojený s kamenným ostrohem stejného jména v Brně. Pivo plné síly, kdy se člověku objeví stejný vznešený pocit, jako v katedrále na vrcholu Petrova.
Nic v Děčíně nepřipomíná bílou barvu tak jako Nebíčko, dominanta na levém břehu Labe. Bílá budova Nebíčka a bílé nebe nad ní byly okamžitou inspirací pro název našeho "bílého" (weiss) piva. Kvasilo při vyšší teplotě, tudíž aroma banánů typické pro daný styl ustupuje meruňkám, hlubší prokvašení pak přináší lehčí tělo. A pokud na balkoně visí oranžová vlajka, vězte, že v restauraci Nebíčko se griluje :).
Naše řada berliner weisse, neboli kyseláč jak už napovídá bude velmi kyselý. Kyselost vytvořili tzv. lactobacili, které vytvořili řádnou kyselost piva a ty jsme následně převařili, aby nedělali další neplechu. Krom kyselosti ucítíte následně různě výrazné ovoce, které se do piva přidává ve velmi hojném množství.
1. místo Golden Bohemia 2020 - kategorii ochucená kyselá piva