Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Uvařit hořké, nebo dokonce extrémně hořké pivo není problém. Horší je sestavit takové pivo tak, aby Vás hořkost bavila i po druhém, i třetím i dalším napití. A to už je trochu alchymie. Doufáme, že náš Zaříkávač chmele si s tím poradil dobře.
Mango je poslední dobou trend. A není se čemu divit - je exotické, sladké, osvěžující a voní fantasticky. Krásná bronzová barva, plné tělo a vůně tropického ovoce tohoto ejlu jde ruku v ruce s osvěžující chutí manga, hedvábnou jemností laktózy a skvěle vyrovnanou hořkostí chmelu Galaxy.
LEŽÁK, LEŽÁK, LEŽÁK! Ten náš je spojený s kamenným ostrohem stejného jména v Brně. Pivo plné síly, kdy se člověku objeví stejný vznešený pocit, jako v katedrále na vrcholu Petrova.
Velmi plynule pitelný slavný Märzen je poctou bavorskému zákonu o čistotě z roku 1516. Protože bylo vařit v létě zakázáno, dříve v březnu se uvařilo silnější pivo – Märzen. Nakonec se bude podávat na Oktoberfestu pod „Nebem Bavorska“. Znovu jsme se vrátili k prastarému receptu a znovu vytvořili ten nádherně hladký, medově zbarvený kus historie z dob minulých. A vše se vaří s náležitou úctou k bavorskému zákonu o čistotě z roku 1516.
Úplnou novinkou v nabídce je Cidre vlastní výroby, který by měl zůstat v sortimentu nastálo. K mání ve třetinkách, sedmičkách a KEG sudech. Cidre francouzského typu vyrobený z vybraných odrůd českých jablek. Čerstvě vylisovaný mošt fermentujeme a necháme dokvašovat v ležáckých tancích. Nic víc, nic míň! Nepřidáváme cukr, konzervanty, barviva, aromata. Uměle nedosycujeme. Žádný koncentrát! Jablka, jenom jablka, nic než jablka! K tomu nám dopomáhej Bůh!
Spolu s estonským Tankerem jsme pro vás vytvořili West Coast IPA vařenou z českých a amerických chmelů. Toto pivo mělo premiéru na Braukunst Live! 2017 v Mnichově.
Eliška Rejčka byla královnou a manželkou Václava II, který ji město Poličku věnoval. Pivo téhož názvu má charakteristickou vyšší plnost a hořkost. Eliška pro vás zraje minimálně 3 měsíce v našich ležáckých sklepích tak, aby vznikl vytříbený celkový požitek. K dostání na Velikonoce a Vánoce. Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilce a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu. Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva
Je to naše třetí pivo s mrkví. Ale tentokrát mrkev nehraje prim, ten jsme přenechali zázvoru. Jeho pikantní chuť jsme navíc podtrhli kurkumou a už na varně i špetkou chilli. Mrkev a pomeranč pak krásně onu pikantnost vyvažují. A ta barva! Musíte ochutnat.
Tohle pivo je naším pokusem přivábit zpátky teplé počasí: zima už nám leze krkem, proto jsme si uvařili zatím nejexotičtější Yummy. Náš multivitamínový džus s trochou hřejivého alkoholu (než se to slunce vrátí) je spojením marakuji s růžovou guavou a trochou broskví, což ještě podtrhuje mexická vanilka. Finální výsledek je přímo definicí léta ve sklenici, která by se neztratila ani na stole se snídaní. Ne že bychom něco naznačovali, jenom informujeme.
Pivo nemůže být o moc víc rajčatové než tohle! Vzali jsme silnou verzi německého pivního stylu Gose, který se vyznačuje příjemnou kyselostí a slaností, a přidali 1500 kilogramů italské passaty na 3000 litrů piva. Dochutili jsme bazalkou a vás tak čeká pořádná Itálie.
Fox a Dragon - dva nejlepší slovinské chmely - se snoubí v naší nové IPA a probudí smysly harmonickým tancem citrusových vůní hořkého grapefruitu a šťavnaté mandarinky. Hladké sladové tělo dokonale vyvažuje intenzivní chmelovou chuť, která vyvrcholí nádherně osvěžujícím závěrem.
Tento nápoj ztělesňuje mazanou hbitost lišky a ohnivého ducha draka v každém doušku. Vzrušující IPA představující dva nejlepší slovinské chmely: Fox a Dragon. Rozčiluje smysly harmonickým tancem citrusových vůní, nabízí směs pikantního grapefruitu a pikantní mandarinky. Jeho hladká sladová kostra dokonale vyvažuje intenzivní chmelovou chuť, která vyvrcholí nádherně svěžím a osvěžujícím závěrem. Mýtická kolize chutí, tento nápoj ztělesňuje mazanou hbitost lišky a ohnivého ducha draka v každém doušku.
Pivo High Voltage nás bavilo natolik, že jsme se rozhodili uvařit jeho lehčí verzi. Do této dvanáctky jsme dali stejné množství chmelů, jako do jeho silnějšího vzoru. Pivo Voltage tak má výrazné chmelové aroma po citrusech, marakuji a ananasu, které mu dodávají chmely Citra a Galaxy. Stylově Voltage zapadá do kategorie Juicy Pale Ale.
Už před ochutnáním tohoto amerického speciálu ucítíte jeho aroma plné broskví, manga či pomerančů. V ústech se pak rozvine lehká hořkost, neobvyklá plnost a chuť obohacená o tóny nejrůznějšího exotického ovoce. Pro získání tohoto specifického aroma jsme použili lyofilizovaný chmel. Při jeho výrobě se čerstvě sklizený chmel ihned zmrazí na teploty až kolem -50°C a tím se z něho odpaří voda. Tento postup zaručuje, že zůstane plný vůně a chuti, jako by pivo bylo připravené z právě utrženého chmele.