Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Krušnohor Galaxy Trip, to je bláznivá jízda plná tropického ovoce. Bombastická vůně marakuji a manga a svěží citrusová chuť – to je prostě úžasný chmel Galaxy. Vyváženě plné tělo a jemně vyšší hořkost spolu s přijatelným množstvím alkoholu tuhle tropickou jízdu umí protáhnout na hodně dlouho.
Žitný ležák jako vakcína proti blbosti. Při správném dávkování nedochází u skupiny 18+ k žádným vedlejším účinkům! Chmelený českou odrůdou Kazbek vyznačující se drsnější kořenitou chutí a vůní.
Cinnamon roll je dalším přírůstkem do naší řady silných stoutů inspirovaný dorty a jinými dezerty. Tentokrát díky přídavku javorového sirupu a skořice připomíná všemi oblíbené skořicové rolky.
Chybí vám letní pohoda? Nám rozhodně. Červený a černý rybíz patří do rodu ribes a v létě patří k našim favoritům. Tak si ho vždy trochu odložíme do dubových sudů a v zimě ho popíjíme v tomto šestiměsíčním wild ale. S 200 gramy rybízu na litr je čekání na léto vždy o něco veselejší!
Na sv. Václava, patrona všech sládků a českého piva, jsme uvařili speciální Svatováclavskou desítku. Jedná se o desítku z čerstvého hlávkového chmele Saaz Special. Chmelem jsme doopravdy nešetřili, kdy jsme použili skoro 15 kg, a to jak do chmelovaru, tak do studeného chmelení. Sklizeň chmele probíhá pouze jednou za rok, a to na přelomu srpna a září. Proto je toto pivo výjimečné nejen svým svěžím chmelovým aroma a chutí, ale i vzácnou dostupností.
Přiznáváme se, máme rádi belgická piva. Šestý letošní odstín IPA čerpá inspiraci z belgických pivovarů, které dokázaly zázraky se studeným chmelením silných piv, kde se kvasinkové estery mísí s tropickými chmelovými vůněmi. Toto suché a hořké světlé pivo voní po čerstvých broskvích, hruškách a pomerančích, zatímco nesladovaný ječmen mu dodává jemnou hladkost a pitelnost.
Desítka pro náročné! Padre Fucho je i přes své lehoučké tělo nekompromisně silně nachmelený ejl s výraznou hořkostí a intenzivní vůní chmelů Galaxy a Hüll Melon. Při letních tropických teplotách vám tenhle Summer Ale zajisté přiroste k srdci.
Potkali se po letech Šárka s Kubou v Tuchlovicích na festu a že by byl fajn collab. Kuba chtěl vařit z brambor. Proč ne... Sládek Martin nastudoval literaturu a návrh společného piva spatřil světlo světa. Brambory daly pivu krásnou světlou barvu a suchý charakter. Je to crazy pivo, je to pitelný pivo a jsou za ním fakt mraky práce v podobě 250 kg ručně zpracovaných brambor a chmelu Mittelfrüher z Hallertau
Máme rádi hořké piva a máme je rádi taky pěkně navoněné. No a takovými hořkými klasikami jsou správný český ležák a IPA, která je navíc krásně navoněná zámořskými chmely. My jsme tohle spojili v našem pojetí piva India Pale Lager. Tenhle ležák jsme uvařili jako naši už tradiční dvanáctku, ale pěkně jsme upravili sypání i chmelení a pořádně jsme ho nakopli “keskejdem”. Cascade Kick tak v sobě krásně spojuje vysokou pitelnost, příjemnou hořkost a výrazné aroma žateckého chmele s grepovým a mírně tropickým charakterem chmelu Cascade.
Jednou vypadla elektřina, jindy došla voda. A nakonec i trpělivost Ing. Františku Spalkovi. Počátkem minulého století správní radě pivovaru předložil odvážný projekt pěti objektů pro zajištění soběstačnosti v dodávkách elektřiny a vody. Jedním z nich byla také elektrocentrála, kde dnes sídlí Proud. A právě tady jsme na počest Ing. Spalka uvařili tenhle výroční ležák.
Pivovar Van Steenberge vytvořil Piraat v roce 1988 po úspěchu svého piva Gulden Draak. Jozef Van Steenberge použil stejné unikátní vinné kvasinky jako v Gulden Draak a vytvořil tak jedinečné, vynikající jantarové pivo.
Vymačkali jsme každý kousek hořkosti z čerstvých chmelů Ahtanum, Cascade a Columbus do suchého, přesto pěkně viskózního piva s výraznější hořkostí, kam jsme přidali špetku tropického Nelson Sauvin, abychom do lesního aroma přidali trochu exotického ovoce. Šťavnatá vůně kiwi a meruněk s borovicovými podtóny vám umožní znovu objevit důvody, proč si i nadále užívat opravdu hořká piva.