Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Nakouřená Jitrnice vychází z našeho masopustního speciálu Jitrnice, zde jsme ovšem do sypání dali 30% nakuřovaného sladu. Malou část z toho udil u sebe doma náš Budík, a to sice na dubových deskách, které jsme použili ve Dřevu. Díky použití nakuřovaného sladu má pivo hlavně v chuti tóny nakouřenosti a uzenosti. Celkově má pivo plné tělo a je velmi vyvážené.
Jsme důvěryhodní a splňuje požadavky bezpečného obchodu.
Zboží skladem je skutečně skladem.
Pokud Vám pivo nevyhovuje, můžete ho neotevřené vrátit zpět.
Broumy jsou polotmavou spodně kvašenou dvanáctkou, jejíž recept sestavil Martin Matuška. Pivo bylo prvně uvařeno k oslavám 10. výročí našeho pivovaru, a vzhledem k tomu, že mělo velký úspěch, rozhodli jsme se ho uvařit znovu
V naší sérii piv Evolution zkoušíme a představujeme nové české experimentální odrůdy chmele. Používáme celé sušené hlávky vždy do lehkého piva, kde může aroma chmele pořádně vyniknout. Pro Evolution #008 jsme vybrali odrůdu NŠH 11/18.
Nová várka hořkého a neuvěřitelně pitného západního pobřeží IPA s chmelem Motueka, Citra cry a Columbus. V chuti můžete cítit hlavně citrusové plody (grapefruit, pomelo), angrešt a tropické ovoce.
Pivo Wet Hop vychází z naší Světlé 13-ky, kdy byl do piva přidán čerstvý hlávkový žatecký chmel. Chmel jsme použili jak při chmelovaru, tak při whirlpoolu i při studeném chmelení. Tuto várku je možné uvařit pouze jednou v roce, a to když probíhá sklizeň. Chmel utržený na chmelnici obsahuje 80% vody, sušený chmel 10%, proto se musí do 24 hodin zpracovat. Jeden z prvních pivovarů, který s tímto druhem piv přišel na trh, byla Sierra Nevada.
Pivní styl NEIPA (New England IPA) nebo-li hazy IPA. Pivo je charakteristické svým silným zákalem po použití ovesných a pšeničných vloček, nižší hořkostí a ovocným až tropickým aroma připomínající džus. Pro chmelení byly použity Mosaic a Sabro, Sabro je nová aromatická odrůda amerického chmele.
Je nefiltrovaný, nepasterovaný ležák kombinující český a německý styl výroby piva. Mnichovský slad dodává pivu zlatavou barvu a dlouhotrvající „schmack“. Český slad propůjčuje chuti piva silný střed. Kat má výraznou hořkost, na kterou si potrpí zkušení pivaři. Pozor, ať Vás nesetne!
Pro ty z vás, jimž v dospělosti chybí těšit se na vánoční nadílku, každý rok vaříme jednu z našich nejnachmelenějších New England IPA vůbec, abyste měli stále co vyhlížet. Nadílka je po okraj plná extrémně voňavých chmelů Amarillo a Mosaic, které báječně voní po tropickém ovoci, melounech, peckovinách, prostě přesně těmi všemi vůněmi, pro které jsme všichni tomuto pivnímu stylu propadli.
Mistr a Markétka: legendární román Michaila Bulgakova se představuje v imerzivním divadle v podání nezávislého divadelního souboru Tygr v tísni v Palácu Hrzánů z Harasu v pražské Celetné ulici. My jsme jim pro tuto příležitost udělali speciální tmavé pivo: lehký stout s příjemnou pražeností, který vám zpříjemní ať už divadelní zážitek, pokud navštívíte ono představení, nebo třeba návštěvu pivního baru. Pije se snadno a může to být vaše pivo na celý večer.
Pro naše druhé nealko jsme vyslechli vaše prosby a našli způsob jak pasterovat plechovky, můžete se tak těšit na naše první plechovkové nealko. Pro tuto verzi jsme si vybrali styl, který je nám nejblíž, kalnou voňavou IPA s chmely Cryo Pop a Citra Spectrum. Tak ochutnejte a buďte zodpovědní!
Blackcurrant Sorbet je osvěžující kyselé pivo s obrovským množstvím černého rybízu, který dává pivu nejen krásnou červenofialovou barvu, ale zejména výraznou kyselou, květinovou a lehce zemitou chuť.
V chuti i vůni tóny žlutých melounů, zralého manga a broskví. Juicy Lucy je první NEIPou, kterou jsme kdy u nás uvařili a od té doby jsme si tento styl zamilovali. Pro tento styl je typické extrémní množství použitého aromatického chmele v pozdních fázích výroby, to z důvodu, abychom dosáhli maximální možné ovocitostí ve vůni i v chuti, ale hořkost stále drželi na uzdě. Dále se používají ovesné vločky, které zjemní strukturu těla a pivo je pak krásně sametové.
Pivo zlatavé barvy s vyváženou chmelovou chutí a středně plnou vůní sladu. Příjemná jemná hořkost Včelaře spolu se střední plností, rovněž ideální říz a stabilní pěnivost, společně utváří jeho charakter.
Pokud sháníte parťáka k vodě, už nemusíte. Tahle osmička si i přes velmi nízkou stupňovitost zachovává parametry New England stylu, je tady pěkně kalná, chmelová, hlavně ale nekonečně osvěžující.