Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Nemáme rádi sladká černá piva, která se rychle přepijí. Proto jsme šli cestou lehčího, do sucha prokvašeného piva s příjemným aroma žatecké Harmonia a Červeňáku. Výsledkem je plné, ale pitelné pivo s lehkým kávovým podtónem, které si budete mít chuť dát opakovaně.
Světle zlatá barva, bohatá bílá pěna. V aroma se projevují estery, zejména vůně hřebíčku a banánů. Chuť plná, sladová, s vyšším řízem. Hořkost slabá, bez výrazné chmelové chuti.
S velkou hrdostí představujeme kolaborační várku s americkým spolkem pěstitelů chmelů Yakima Chief Hops. Jednochmelová New England IPA z použitím chmelu Idaho 7 přímo od zdroje. Neuvěřitelně voňavý, ovocný a pryskyřičný charakter.
Bohemia oscura má nesrovnatelnou vůni a tělo. Jedná se o vídeňské pivo vyrobené z jemné směsi praženého sladu a karamelu, která mu dodává jedinečnou tmavě měděnou barvu. Jeho jedinečná chuť je jemně nasládlá s kouřovým aroma oříšků a kávy.
V naší sérii piv Evolution zkoušíme a představujeme nové české experimentální odrůdy chmele. Používáme celé sušené hlávky vždy do lehkého piva, kde může aroma chmele pořádně vyniknout. Pro Evolution #007 jsme vybrali odrůdu NŠH 14/18.
Sv. Romedius je patronem rodu Thunů. Podle legendy zkrotil divokého medvěda. Medvěd mu totiž roztrhl koně a Romedius se rozhodl jet tedy na něm. Medvěd jako zázrakem zkortl, nechal se v klidu osedlat a Romedius na něm dojel až do svého cíle. Tak praví legenda.
Na vánoce nám uvařili sládci Únětického pivovaru Vánoční speciál dle receptury významného únětického sládka Vladimíra Černohorského. Na výrobu byly použity: 4 druhy ječného sladu a kvalitní český chmel.
Vůně je středně sladová s nádechem kořenitých tónů, lehce kvasničná; říz střední; plnost chuti střední; lehkou karamelovou chuť doplňuje střední intenzita hořkosti jak co do intenzity, tak do charakteru.
Sice se traduje, že svrchně kvašená piva, ejly (píše se "ale") si našla cestu do světa z britských ostrovů za použití tamních chmelů, ale i české odrůdy umí udělat pořádný rachot. A protože v našem speciálu jsou použité odrůdy Agnus a Kazbek a číslo vyjadřuje cílenou hořkost, jméno AK47 aka Kalašnikov bylo na světě.
Westmalle Trappist Tripel je světlé trapistické pivo silné jako býk, vyrobené za pomoci sekundární fermentace v lahvi. Chuť vykazuje silnou, chmelově-hořkou příchuť obohacenou jemnými kvasnicovými tóny, nádechem banánů a třešní namočených v brandy. Konec je teplý, suchý, kořeněný a sladký. Mohutná intenzita bublinek pivu dodává naprosto fenomenální říz!
Kyselé léto otevíráme novým přírůstkem do naší základní série „Sour“. V té jsme nyní šáhli po známé dvojici chutí jahody a rebarbory, kterou můžete znát z receptů na koláče. Společně tak dobře fungují, protože kyselejší rebarbora skvěle doplňuje sladkou jahodu a přesně to ucítíte i v našem novém kyseláči.