Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Druhá iterace naší spolupráce s nadačním fondem Zkruhu dala za vznik krásně aromatické New England IPA. Ta je díky použití cryo chmelů příjemně voňavá po tropickém ovoci. Etiketu nám vytvořil Šimon Kučera a udělal tak z plechovky tohoto piva opravdový skvost.
Chtěli jsme udělat čiré pivo, se střední hořkosti, které bude krásně ovocné, voňavé, ale zároveň hodně pitelné. Rozhodli jsme se pro kombinaci chmelů Strata, Citra a Columbus. Můžete se tedy těšit na vůni a chuť tropického ovoce (maracuja), citrusy (grapefruit) a tóny jahod.
Pro ty z vás, jimž v dospělosti chybí těšit se na vánoční nadílku, každý rok vaříme jednu z našich nejnachmelenějších New England IPA vůbec, abyste měli stále co vyhlížet. Nadílka je po okraj plná extrémně voňavých chmelů Amarillo a Mosaic, které báječně voní po tropickém ovoci, melounech, peckovinách, prostě přesně těmi všemi vůněmi, pro které jsme všichni tomuto pivnímu stylu propadli.
Kamenický New Zealand Pale Ale 12 je svrchně kvašené pivo chmelené novozéladskými chmely Nelson Sauvin a Motueka, které pivu dodávají svěží aroma a díky 12 % stupňovitosti vyjímečnou pitelnost. Pro výrobu byl použit pouze Pale Ale slad, kteý nechává prostor vyniknutí chmelovému charakteru piva. Pivo je nefiltrované a nepasterované.
Jack Hammer odpovídá názvu - KLADIVO. Naše verze IPY poskytuje nemilosrdně hořký výkon. Vůně grapefruitu jsou rychle vystřídány hořkým chmelovým aroma, které stále roste. Dokud ta nejtrpčí hořká chuť neexploduje a bouchne.
Pohodlně se usaďte, čeká nás vesmírná taškařice! V hlavní roli Eris a Pluto - trpasličí planetky, ale také hvězdné experimentální odrůdy chmele od našich přátel z Chmelařského institutu v Žatci.
Tyjátr je sušší, pěkně hořká West Coast American IPA s expresivním aroma nových českých chmelů
Sour ale s temně fialovou barvou a růžovou pěnou. Vůně nakyslá, černorybízová a lehce citrónová. Chuť lehká, osvěžující, kyselá. Hořkost téměř neznatelná. V chuti výrazná černorybízová linka. Kvašeno jak kvasinkami svrchního kvašení, tak kulturou bakterií rodu Lactobacillus. Dozráváno se šťávou z černého rybízu.
Je to lehký, harmonický světlý ležák, štědře chmelený německým chmelem Hallertau Blanc, který pivu dodává bylině-ovocné aroma s nádechem grepu, bílého vína a ananasu. Chmeleno pouze do varu a do vířivky.
Pořádná plná NEIPA s tím nejvíc dank chmelem, jaký jsme mohli najít. Rádi začínáme rok chmelenými pivy a konfrontujeme nové a staré přístupy k vaření IPA. Capulin je název pro malebnou sopku v Novém Mexiku, kde ještě před několika lety divoce rostl náš nový oblíbený chmel Zappa. Hustý a krémově jemný zakalený základ podporuje komplexní aroma zralé papáji, lesních plodů, tabáku a konopí. A že nevíte, co je to dank? To vlastně úplně přesně nikdo, ale takhle nějak si oblíbený termín na popis omaných vůní zakázaných bylin vykládáme my.
Gouden Carolus Ambrio se aromaticky vaří podle starodávné receptury Mechelschen Bruynen . Ambrio je 'jantarové' pivo vařené s 'brio'. Toto bílé pivo vysoké fermentace má svůj původ v tradičním pivu města Mechelen. Protože každé město mělo své typické pivo, Mecheléňané pili své jantarové pivo: „Mechelschen Bruynen“ po stovky let. Náš pivovar je jediným pivovarem, který tento druh piva stále vaří. Podle tradice pochází základní receptura tohoto piva z roku 1421 a je tedy nejstarším pivem z pivovaru.
Duchesse de Bourgogne je vařen v rodinném pivovaru Verhaeghe ve Vichte. Při výrobě se využívají dva druhy kvašení a pivo poté zraje v dřevěných sudech. Snoubí se v něm čerstvost, ovocný charakter a jemná nasládlost se suchým dozníváním kyselosti granátového jablka a decentní hořkostí. Toto doznívání připomíná chuť vína.
Toto červenohnědé vlámské pivo se vaří tradičním způsobem od 16. století.
Přemysl Otakar II. byl v letech 1233–1278 pátým českým králem z rodu Přemyslovců. V roce 1265 Přemysl Otakar II. založil na obchodní stezce spojující Prahu s moravskými centry město Poličku. 11% světlý ležák Otakar je pivo se sladší, jemně chlebovou chutí a příjemným hořkým chmelovým zakončením. Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilce a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu. Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.