Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Již tradiční třináctistupňový Vánoční speciál načervenalé barvy, který nás vrací k našim začátkům, kdy byl jediným námi vařeným speciálem. Jistotou zůstává vyvážená sladová chuť s příjemným chmelení. Jako vždy nám jde především o dobrou pitelnost.
Naše řada berliner weisse, neboli kyseláč jak už napovídá bude velmi kyselý. Kyselost vytvořili tzv. lactobacili, které vytvořili řádnou kyselost piva a ty jsme následně převařili, aby nedělali další neplechu. Krom kyselosti ucítíte následně různě výrazné ovoce, které se do piva přidává ve velmi hojném množství.
Klasický poctivý dvanáctistupňový český ležák vařený na 2 rmuty z plzeňského a mnichovského sladu, chmelený Žateckým poloraným červeňákem. Hořkost střední až vyšší, tělo plné. Pitelnost opravdu vysoká. Proč Jura? Tak říkali za mlada našemu Jirkovi.
Pivo s nižší hořkostí, zato s více chmelovými chutěmi a vůní. To je American Pane AAle z pivovar BBrew Company. Toto pivo se vám dostane pod kůži již před prvním napitím , a to svým ovocným aroma.
Uvařit hořké, nebo dokonce extrémně hořké pivo není problém. Horší je sestavit takové pivo tak, aby Vás hořkost bavila i po druhém, i třetím i dalším napití. A to už je trochu alchymie. Doufáme, že náš Zaříkávač chmele si s tím poradil dobře.
Vynikající. Jen neumím pivo jasně zařadit, má prvky klasického polotmavého ležáku, jemného Red Ale, dokonce i "Vídeňáku". Jedno z nejzajímavějších piv, které jsem doposud pil.
Ovocný koktejl, citrusy, melouny, manga… Takový je první pocit z našeho nového piva NEIPA do okamžiku, než do něj přidáme infúzi maracuji. Ta mu totiž dodá ještě další dimenzi a najednou před sebou máte takový multivitamín, jaký jste ještě určitě neochutnali.
Naše druhé pivo z Létajícího pivovaru Lípák je India Pale Ale. Jedná se o hořčí pivo (IBU 50) s příjemným citrusovým koncem na jazyku. Tato lahodná a osvěžující chuť ve Vás vyvolá touhu po dalším loku, otevření další láhve nebo objednání dalšího půllitrů.
India Pale Lager K-45 je kombinace 2 pivních stylů. Vzali jsme to nejlepší z ležáku a okořenili ho pořádnou dávkou chmele jako u IPA. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma. Jako úplně první jsme měli možnost otestovat českou odrůdu chmele Kazbek ve formě obohacených pelet G45. Ty se získávají kryogenní separací lupulinu z chmelových hlávek. Tímto postupem je odstraněn balastní materiál a docílí se intenzivnější a čistější chmelové aroma.
NŠH90 je žatecký chmel geneticky příbuzný ŽPČ, který je vhodný pro moderní svrchně kvašená piva. Vysoký obsah beta hořkých kyselin a naopak nízký obsah kohumulonu vytváří krásné tropické aroma, ve kterém dominují mango a grep. Velké množství celých chmelových hlávek přidaných ke konci varu vyniká díky suchému a hořkému sladovému základu.
Milujeme kyseláče! Kombinace našeho nejprodávanějšího kyseláče Passion Fruit (Maracuja), do nehož jsme přidali nemalé množství guavy, které ho zjemnilo a lehce ubralo na jeho typické kyselosti. Chuť je krásně vyvážená, díky čemuž se tento kyselá pije jedna báseň. Už jste dnes měli svoji dávku vitamínů?
Recept na druhý přírůstek do naší série KONCEPT si vzal na starost sládek Mikuláš a vytvořil opravdu nezvyklou kombinaci, ve které zužitkoval belgické kvasinky. Ty kvasí velmi zprudka a do sucha, a při tom zanechávají zajímavé peprné chutě. Ty Mikuláš spojil nejen s navoněnou citrusovou chutí nejpopulárnějšího amerického chmelu Citra, ale také s praženým sladem. Ve jménu tohoto imaginárního pivního stylu jsme si pak pohráli se známým stylem India Pale Ale. Pale (světlý) jsme vyměnili za Black (černý) a ALE za Saison, označení tradičního belgického pivního stylu.
Limitovaná edice! Nejnovější přírůstek do našeho portfolia West Coast IPA. Použili jsme trojici chmelů HBC 586, Mosaic a Chinook abychom vytvořili světlé pivo se skvělou pitelností, příjemnou hořkostí a citrusovým aroma. Tak se tomu nebraňte a zamilujte se. S tímto pivem. S někým. To je na vás. Láska je ve vzduchu!