Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Naše první setkání s neobvyklými norskými kvasinkami Kveik, fermentujícími při bláznivě vysoké teplotě. Chtěli jsme vyzkoušet, jaký rozdíl přináší tyto kvasnice do moderní NEIPA. Tento světlý ale je kalný jako mlha nad fjordem a korunuje ho nadýchaná bílá pěna. Přináší intenzivní aroma mandarinek a peckovin vytvořené směsí jedinečných kvasnicových esterů a vydatné dávky chmelů El Dorado a Azacca.
Jsme důvěryhodní a splňuje požadavky bezpečného obchodu.
Zboží skladem je skutečně skladem.
Pokud Vám pivo nevyhovuje, můžete ho neotevřené vrátit zpět.
Naše první setkání s neobvyklými norskými kvasinkami Kveik, fermentujícími při bláznivě vysoké teplotě. Chtěli jsme vyzkoušet, jaký rozdíl přináší tyto kvasnice do moderní NEIPA. Tento světlý ale je kalný jako mlha nad fjordem a korunuje ho nadýchaná bílá pěna. Přináší intenzivní aroma mandarinek a peckovin vytvořené směsí jedinečných kvasnicových esterů a vydatné dávky chmelů El Dorado a Azacca.
Delirium Nocturnum je silné, svrchně kvašené pivo tmavě červenohnědé barvy s kompaktní, krásně kroužkující, žlutobílou pěnou. Zaujme již vynikající vůní s dotekem karamelu, čokolády a kávy, připomene také koření jako lékořice nebo koriandr. V ústech zpočátku navodí velmi příjemný pocit sladkosti a jemného alkoholu, poté se postupně prosadí chmelová hořkost s akcentem praženého sladu a čokolády. Nakonec si vychutnáme doznívání v perfektní vyváženosti hořké, sladké a kyselé chuti, která nabízí skutečný zážitek.
Klasický světlý ležák plzeňského typu vařený dvourmutovým způsobem z několika druhů tuzemského sladu i chmele. Příjemně doznívající hořkost dodává pivu poctivé trojí chmelení a následné hlavní kvašení v otevřených spilkách. Díky tomu získává pivo nezaměnitelkou chuť, která je typická pro světlé ležáky plzeňského typu. Následnou jiskru pivu dodává dostatečné zrání v ležáckých tancích.
Toto pivo jsme uvařili společně ze zástupci Armády ČR ke Dni válečných veteránů, který se slaví 11. listopadu. Uvařením tohoto piva jsme se rozhodli pomoci fondu veteránů, a tak z každého prodaného litru poputuje 5 Kč na podporu tohoto fondu. Pivo samotné je britského rázu, jedná se o svrchně kvašený Best Bitter, ve kterém jsme použili britský slad a britské chmely Golding a Challenger. Veterán je tak plné pivo s menším řízem a jemným chmelovým aroma.
Máme rádi experimenty a tenhle se tedy povedl se vším všudy. Společně s pekárnou Náš chléb jsme vyzkoušeli vyrobit pivo z chleba, který posloužil jako náhrada za jeden ze sladů, doplněný o mnichovský a plzeňský. Toaster je chmelený žateckým poloranným červeňákem a výsledek je plný a velmi příjemný ležák s nižší hořkostí.
Po vzoru francouzského nadýchaného dezertu mousse jsme uvařili náš nejnovější imperiální stout. Vybrali jsme kombinaci malin a kokosu, která se nádherně snoubí s praženými tóny kávy a čokolády. Alkohol je v našem mousse skvěle schovaný, pije se proto překvapivě snadno, dejte pozor.
Ovocný koktejl, citrusy, melouny, manga… Takový je první pocit z našeho nového piva NEIPA do okamžiku, než do něj přidáme infúzi maracuji. Ta mu totiž dodá ještě další dimenzi a najednou před sebou máte takový multivitamín, jaký jste ještě určitě neochutnali.
V našem dalším pivu z horské série jsme vyzkoušeli novinku od @yakimachief – blend kryogenicky zmražených chmelů Cryo Pop. Dali jsme ho dohromady s trochou Citry a výsledkem je silné aroma i chuť manga, broskví a ananas.
Pivo, které vás zavede do barevného světa plného chutí a vůní, se kterými jste se dosud nesetkali. Použití laktózy umožnilo přesně znovu vytvořit plné chutě a vůně použitých přísad. V popředí rozhodně znatelný banán doprovázený extrémně aromatickými přísadami arašídového másla a také marshmallow. To vše vytváří velmi osvěžující a komplexní složení.
Světle zlatá barva a vyšší bílá pěna, pivo téměř čiré. Vůně plzeňského sladu a žateckého chmelu. Chuť středně plná, hořkost vyšší a výrazná chuť žateckého poloranného červeňáku. Vařeno na dva rmuty, chmeleno i za studena.
Spodně kvašené nefiltrované pivo stylu Czech Lager, zlatavé barvy. Chmeleno třemi českými chmely s dominancí Žateckého poloraného červeňáku, který podporuje výraznější chmelové aroma.
Milovníci ležáků ocení plnost a výraznější hořkost Hákovy 12°.
Vítejte ve VAULT 104. Hluboko pod pivovarem se zastavil čas. Skryty před světem i světlem zde leží naše dubové sudy. Toto pivo leželo 6 měsíců v sudech po Jim Beam Kentucky Bourbon. Na rozdíl od VAULT 102 jsme jej nicméně poslední měsíc znovu prokvasili s malinami. Doporučujeme porovnat.