Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
CASPARUS 10 je světlé, desetistupňové svrchně kvašené pivo typu pale ale.
Tedy American Pale Ale je v podstatě slabší varianta amerických piv India Pale Ale (I.P.A.). Při použití kombinace žateckého chmele Kazbek a amerického chmele Azacca je výsledkem půvabná a svěží kombinace chmelových, až zemitých tónů a tropického ovoce,zvláště manga. Pivo bylo konstruováno k příležitosti želivské Mariánské pouti.
Je veselé, optimistické a osvěžující.
Jsme důvěryhodní a splňuje požadavky bezpečného obchodu.
Zboží skladem je skutečně skladem.
Pokud Vám pivo nevyhovuje, můžete ho neotevřené vrátit zpět.
Tento kyseláč má podobný základ, jako náš Sunshine, bylo v něm ale použito jen jedno pyré. A to sice 260kg višňového pyré, díky čemuž je pivo lehce nasládlé a ve vůni i chuti dominuje višeň. Více než půlka uvařeného piva však putovala do dřevěných sudů, kde si pár měsíců poleží. Višně je tedy jen velmi omezené množství.
Už jsme uvařili Sorbet s asi deseti různými druhy ovoce a mysleli jsme si, že už toho není moc k vyzkoušení – dokud jsme si neuvědomili, že musíme použít nektarinky! Jejich jemná sladkost zamíchaná do našeho Sour Ale je příjemně vyvážena osvěžující kyselostí a celý zážitek rozjasňuje jejich prosluněná barva.
Když už v nedalekých Ludvíkovicích, ale nejen tam, je památník Dr. Hanse Kudlicha, který se roku 1848 zasloužil v rakouském Říšském sněmu o zrušení poddanství, nechtělo by to uvařit "jiné" pivo? Co třeba ležák, ale s německými chmely? Zbavte se předsudků a vychutnejte si kombinaci, která určitě uspokojí vaše chuťové pohárky.
Kamenický New Zealand Pale Ale 12 je svrchně kvašené pivo chmelené novozéladskými chmely Nelson Sauvin a Motueka, které pivu dodávají svěží aroma a díky 12 % stupňovitosti vyjímečnou pitelnost. Pro výrobu byl použit pouze Pale Ale slad, kteý nechává prostor vyniknutí chmelovému charakteru piva. Pivo je nefiltrované a nepasterované.
První pivo série I-P-A-VERSUM 2022 je moderní American IPA, která vypadá jako pomerančový džus a také tak chutná. Cílem bylo vytvořit IPA, která by byla správně hořká a suchá jako klasické West Coast IPA, ale přitom si zachovala texturu a aroma moderní neprůhledné New England IPA. Intenzivní suché chmelení Citrou a Amarillem dodalo intenzivní citrusové aroma a chuť. S příjemnými 5,5 % alkoholu si můžete vychutnat více piv a pořádně doplnit svoji zásobu chmele.
Uvařit hořké, nebo dokonce extrémně hořké pivo není problém. Horší je sestavit takové pivo tak, aby Vás hořkost bavila i po druhém, i třetím i dalším napití. A to už je trochu alchymie. Doufáme, že náš Zaříkávač chmele si s tím poradil dobře.
Sea Buckthorn Sorbet je osvěžující kyselé pivo s obrovským množstvím rakytníku řešetlákového, který zvýrazňuje kyselost, a manga - to naopak dodává sladkost a tropické tóny.
My všichny tady z Axiomu jsme snílci. Tentokrát nás naše denní snění navedlo uvařit tenhle osvěžující Witbier s koriandrem a pomerančovou kůrou. Perfektní kousek pro horké léto. Jak se říká, na dobré věci se lehce zvyká.
„Cider z jablek. Nic víc.“ Ideální cider pro fajnšmekry, který ztělesňuje všechno, co by správný řemeslný cider měl mít – očekávat můžete silnou, ostrou chuť kvasu. Je vykvašený do sucha a není vhodný pro slabé povahy. Obsah alkoholu je 6%.
Voní to jako třešně, chutná to jako třešně, jsou to třešně! Je tu druhá šance ochutnat tenhle dokonalý "single fruit" kyseláč. První várka zmizela tak rychle, že jsme pivo z ní nestihli ani nafotit na sociální sítě. ;-)
Lehký pale ale s citrusovou vůní a osvěžující ovocnou chutí. Barva zlatá, pivo čiré s vyšší bílou pěnou. Hořkost vyšší, plnost střední, říz nižší. Při vaření byl použit slad z českého čiroku odrůdy Ruzrok, který pomáhá snížit množství lepku v pivu. Rozborem zjištěné množství gliadinu je pod 10mg/l, tím pádem řadíme toto pivo mezi bezlepkové a vhodné pro celiaky. Chmeleno chmelem Mosaic.
Jedná se o klasický American Pale Ale, vařený převážně ze sladu Viking Pale Ale a vydatně chmelený chmely Sabro a Simcoe. Barva tohoto piva je světle měděná, chuť jemně sladová s dotykem oříšků a intenzivně citrusová s borovicovými tóny.
Spodně kvašený speciál vařený již od roku 2008 na období Velikonoc. Jedná se o silnější světlé pivo, s příjemnou hořkostí a vysokou pitelností. Má střední říz, příjemnou sladovou chuť s kořenitými tóny a dlouhé chlebové doznívání.