Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
I-P-A-VERSUM 012. Máte rádi zakalená piva i pořádnou hořkost? Máme pro vás řešení. Helix Nebula spojuje to nejvýraznější ze západního a východního pobřeží USA. Jemné, krémové tělo s hustým zákalem a zároveň pryskyřičnou hořkostí klasických chmelů ze zlaté doby IPA revoluce na pobřeží Pacifiku. Chmely Chinook, Citra, Amarillo a Simcoe společně dodaly aroma plné pomerančové kůry, limety, kandovaného ananasu a notnou dávku borovicového lesa. Po napití potěší asertivní hořkost, která však rychle mizí, ať si můžete dopřát další lok.
Uvařili jsme dvě nové NEIPA a použili do nich stejné slady, stejný chmel i stejné kvasnice. Antigravitace je lehká 13° Session NEIPA s jemný sladovým charakterem. Nechte své smysly unášet v ovocných vůních borůvek a broskví vytvořených chmely Idaho 7 a Mosaic. Sametové tělo vás hladce přivede až k příjemně hořkému závěru.
Lehký Střízlík má slámovou barvu, které dosahujeme použitím plzeňského sladu a jednormutovým varním postupem.
Lehký Střízlík má slámovou barvu, které dU Střízlíka dbáme na jeho výsledný lehký a osvěžující, byť stále fortelný charakter. Na začátku a v polovině chmelovaru přidáváme odrůdu Agnus a na konci pak chmel Kazbek. Aby byl Střízlík opravdu lehký, zajišťuje studené chmelení americkou odrůdou Mosaic.osahujeme použitím plzeňského sladu a jednormutovým varním postupem.
Cryo Hops® jsou kryogenně zpracované chmelové pelety s podstatně vyšší koncentrací lupulinu (část chmele, kde se skrývá většina chmelových dobrot) než běžné chmelové pelety. Dosud jsme ještě nedělali žádné z našich piv výhradně z Cryo – až dosud. Rest in Space představuje Cryo Pop™, unikátní směs chmelů známou pro své úžasné ovocné aroma. Vyšší obsah lupulinu dodává této NEIPA výraznější hořkost a bezkonkurenčně intenzivní vůni mandarinek, broskví, tropického ovoce a citrusů.
DDH znamená "Double Dry Hopped," což naznačuje, že byl tento pivní nápoj obohacen o další dávku chmelových chutí a aromat. Brut IPA je styl, který se vyznačuje suchostí a vyvážeností. Jeho název vychází z podobnosti s brut šampaňským, a to díky žádnému obsahu zbytkového cukru, který dělá tuto IPA velmi suchou a osvěžující. S chmely Galaxy a Mosaic nabízí osvěžující chuťový profil, který se snoubí s elegantními charakteristikami. Suchost a lehká tělnatost tohoto piva podtrhují jeho schopnost zahrnout do sebe složité chutě a zároveň zajistit hladký zážitek při pití.
Klasický český ležák. Naladili jsme ho tak, jak Vám nejvíc chutná: plný, hořký nefiltr nepaster vařený na dva rmuty z rukou skutečného mistra. A samozřejmě prémiový! Tady je svět opravdu v pořádku.
Pivo zlatavé barvy s vyváženou chmelovou chutí a středně plnou vůní sladu. Příjemná jemná hořkost Včelaře spolu se střední plností, rovněž ideální říz a stabilní pěnivost, společně utváří jeho charakter.
Recept na druhý přírůstek do naší série KONCEPT si vzal na starost sládek Mikuláš a vytvořil opravdu nezvyklou kombinaci, ve které zužitkoval belgické kvasinky. Ty kvasí velmi zprudka a do sucha, a při tom zanechávají zajímavé peprné chutě. Ty Mikuláš spojil nejen s navoněnou citrusovou chutí nejpopulárnějšího amerického chmelu Citra, ale také s praženým sladem. Ve jménu tohoto imaginárního pivního stylu jsme si pak pohráli se známým stylem India Pale Ale. Pale (světlý) jsme vyměnili za Black (černý) a ALE za Saison, označení tradičního belgického pivního stylu.
Dvouplošník je náš 11° jantarový ležák, který na rozdíl od toho pravého dvouplošníku nepatří do historických filmů. Pivko je sladší, s tóny karamelu a čokolády. Jako celá řada našich ležáků je i tento chmelen českými chmely.
Pivní dávka vitamínů proti podzimním rýmičkám je tu! Máme rádi kombinace evropského a exotického ovoce a tohle je další z nich. A povedená, račte ochutnat.
Naše desítka má jasně zlatou barvu a hustou pěnu. V chuti je patrná vyšší ale jemná hořkost doplněná o lehké tóny citrusů, což je způsobeno dochmelením českou odrůdou chmele Kazbek.
Svatomartinský speciál vaříme pouze jednou do roka a to na svatého Martina v listopadu. Chmel je zde použitý Kazbek, který patří mezi mé oblíbené české chmely a druhý je Vital, který byl původně šlechtěný pro farmaceutické a biomediciální účely (mají vysoký obsah xanthohumolu a desmethylxanthohumolu - látky, které vysoce prospívají zdraví člověka). Toto pivo je nejen výborné, ale zdraví prospěšné.