Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Svrchně kvašené speciální pivo stylu ALE, vyznačující se měděnou až zlatavou barvou. Je vyhledáváno zejména pro svoji hořkost a aroma českých a amerických chmelů. ALE Kotvičník 14° má mohutné tělo s vyšším zbytkovým extraktem.
Pivem je prostoupena bylina Kotvičník zemní, která mu dodává jemné slaměné aroma. Podle některých zdrojů má kotvičník (tribulus terestrris) blahodárné účinky na reprodukční systém, podporuje sexuální aktivitu a vitalitu. Ale pozor - Hákův ALE Kotvičník má obsahuje 6% alkoholu.
Letní Ale uzpůsobený k četné konzumaci v teplých měsících. Zlatavě světlé, svěží pivo s příjemným citrusovým dojezdem, který obstarávají použité aromatické odrůdy chmele.
Druhý přírůstek do řady moderně chmelený ležáků Euphoria je verze s novozélandským chmelem Nelson Sauvin, který předává radostné výrazně ovocné tóny, které mohou připomínat exotičtější odrůdy bílých hroznů. Díky jemnosti spodního kvašení a chlebnatosti sladů typických pro ležáky má nezvyklou komplexnost.
Pivo stylu American Pale Ale je řemeslné pivo představující příjemné zpestření oproti pivnímu stereotypu, které trápí každého milovníka zlatistého moku.
Lahodně nachmelená dvanáctka s netradičním sloučením klasické hořkosti a kořeněné chuti s nádechem citrusů potěší objevitelé nových pivních zážitků, ale i klasického konzumenta si žíznivým krkem. Tak ALE dej si jeden!
Eliška Rejčka byla královnou a manželkou Václava II, který ji město Poličku věnoval. Pivo téhož názvu má charakteristickou vyšší plnost a hořkost. Eliška pro vás zraje minimálně 3 měsíce v našich ležáckých sklepích tak, aby vznikl vytříbený celkový požitek. K dostání na Velikonoce a Vánoce. Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilce a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu. Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva
Navazujeme na naši jarní BMW APA Callista & Solero. Tentokrát jsme dali vyniknout čistě chmelu Callista. Callista dodává pivu tóny meruněk, malin i citrusů, kombinace sladů zase nádhernou barvu světlého jantaru.
Green Buddy je voňavá Session IPA s chmelem Galaxy a chmelovým blendem Cryo Pop. A jak jsme docílili zelené barvy? Přidáním špetky modré spiruliny, což je přírodní a zdraví prospěšná látka, která bývá často označována jako superpotravina.
Ležák ze zeleného čerstvého chmele. A to dokonce chmele vypěstovaného na vlastní chmelnici vedle pivovaru. Tento chmel byl vysazen poprvé v roce 2018 a to i u nás u pivovaru a dalších chmelařských oblastech. Jedná se o hybridní potomstvo anglického a evropského chmele, který náš výzkumný ústav chmelařský vyšlechtil.
Světlé svrchně kvašené pivo s velmi vysokou hořkostí a intenzivním aroma amerických odrůd chmele Summit, Centennial, Cascade a Citra. Naše IPA se výrazně liší od českých ležáků a představuje typické vlastnosti svého pivního druhu.
Silné svrchně kvašené pivo – tmavý speciál. Obsahuje 10,5 % alkoholu, který ovšem není v chuti ani vůni znát. Pivo je vařeno ze 7 druhů sladu, zrálo na dubových hoblinách a dozrávalo 7 měsíců. V chuti je cítit kokos, nádech vanilky a pražených tónů. Ve vůni je možné nalézt příchuť whiskey (po dubovém dřevě). Imperial Stout 22 je vhodný pro párování s jídlem. Doporučujeme párovat s například s hovězími líčky nebo s čokoládovou zmrzlinou. Tento druh pivního speciálu je vhodný k archivaci.
Moc nás baví vařit ležáky, proto pořád vymyšlíme nové způsoby, jak přiblížit tradiční pivo plzeňského typu i milovníkům moderních stylů. Co ho udělat zase o něco sušší a hořčejší? To si žádá extra dávku chmele za studena! Díky historickému dekokčnímu způsobu rmutování, nejkvalitnejšímu humnovému sladu a 100% lokálnímu chmelu Saaz Special tohle pivo osloví fanoušky klasiky i chmeloužrouty, ale hlavně každého, kdo hledá osvěžující, pitelné pivo, které bude bavit krýgl za krýglem.
Cannonball je India Pale Ale ve skutečné tradici, masivně chmelené, aby přežilo dlouhou plavbu po moři. Silně inspirovaný západním pobřežím IPA; oranžový, borovicový a citrusový chmelový profil doplňuje suchou sladovou páteř, zatímco skřípavá hořkost navazuje na crescendo svrašťující ústa. Tato chmelová bomba vás sfoukne z vody. . .