Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Bohemia Idols, kterou společně uvařili Jakub Sychra z Pivovar Clock, českého minipivovaru, a Aleš Dvořák z Budvaru, Národního pivovaru České republiky, spojuje to nejlepší z prvků české pivní kultury pro svěží pohled na ikonický styl českého ležáku.
Přemysl Otakar II. byl v letech 1233–1278 pátým českým králem z rodu Přemyslovců. V roce 1265 Přemysl Otakar II. založil na obchodní stezce spojující Prahu s moravskými centry město Poličku. 11% světlý ležák Otakar je pivo se sladší, jemně chlebovou chutí a příjemným hořkým chmelovým zakončením. Vyráběno původní technologií podle receptu sládka Františka Bittnera s použitím studniční vody, žateckého poloraného červeňáku a nejkvalitnějšího sladu, s kvašením a zráním studenou cestou ve spilce a ležáckých sklepích, vyhloubených v opukovém masívu. Jejich konstantní vlhkost a teplota zaručují neměnný a individuální charakter tradičního poličského piva.
Pivo spodně kvašené. WET CAT je silnější "ležák", z chmele Sládek z chmelničky z našeho dvora. O ten jsme se po celý rok starali a potom ho společnými silami posbírali a ještě z čerstvého uvařili spodně kvašený speciál..
Právě k nám dorazila nová várka čerstvých chmelů z Nového Zélandu a už se nemůžeme dočkat, až se s vámi o ní podělíme. Šíleně ovocné, exotické aroma, jaké vytvoří jen zélandské chmely, spolehlivě vnese blahodárné paprsky pacifického slunce do studené Evropy. Tuhle šťavnatou NEIPA jsme nachmelili tím nejlepším, co farmy Hop Revolution nabízejí: Nelson Sauvin, Pacific Sunrise, Motueka a dokonce i trochu Riwaky a to je asi tak všechno, co k tomuhle pivu nutno říct. Sami víte, že s takovým kombem se nedá šlápnou vedle.
Jako L410 Turbolet je i naše 12 Kunovická klasika, chmelená třemi nejpopulárnějšími českými chmely. Čistá, středně plná chuť sladu, vyvážená velkým množství chmele, který dodává našemu turboletu skvělou pitelnost za všech letových podmínek.
Kyseláč vyrobený za použití Laktobacilů. Jako ovoce jsme tentokrát zvolili kombinaci (mango 40%, ananas 40% a maracuja 20%). Parádní pivo kde je ideální plnost a ovocnost vybalancovaná příjemnou kyselkavostí.
Je vyrobený výhradně z čerstvých českých jablek v moštárně v Lounech. Osvěžující, příjemně perlivý nápoj s chutí a vůní čerstvých jablek s malým zbytkem přírodního cukru. Výchozí surovinou je 100% jablečný mošt opatřený známkou kvality KLASA. Bez přídavku cukru, barviv a aromat.
Druhá iterace naší spolupráce s nadačním fondem Zkruhu dala za vznik krásně aromatické New England IPA. Ta je díky použití cryo chmelů příjemně voňavá po tropickém ovoci. Etiketu nám vytvořil Šimon Kučera a udělal tak z plechovky tohoto piva opravdový skvost.
Středně hořký silnější ležák(pivo plzeňského typu). Ano ležáček, žádné silné pivo, jak nám zákon předepisuje! Výborně pitelný a díky novým odrůdám českých chmelů i chuťově zajímavý.
I-P-A-VERSUM 012. Máte rádi zakalená piva i pořádnou hořkost? Máme pro vás řešení. Helix Nebula spojuje to nejvýraznější ze západního a východního pobřeží USA. Jemné, krémové tělo s hustým zákalem a zároveň pryskyřičnou hořkostí klasických chmelů ze zlaté doby IPA revoluce na pobřeží Pacifiku. Chmely Chinook, Citra, Amarillo a Simcoe společně dodaly aroma plné pomerančové kůry, limety, kandovaného ananasu a notnou dávku borovicového lesa. Po napití potěší asertivní hořkost, která však rychle mizí, ať si můžete dopřát další lok.
První Švihovský ležák českého typu, s respektem k české kultuře. Gaučák kvasí v otevřených kádích. Použili jsme český chmel a slad vyrobený humnovým způsobem.
Na sv. Václava, patrona všech sládků a českého piva, jsme uvařili speciální Svatováclavskou desítku. Jedná se o desítku z čerstvého hlávkového chmele Saaz Special. Chmelem jsme doopravdy nešetřili, kdy jsme použili skoro 15 kg, a to jak do chmelovaru, tak do studeného chmelení. Sklizeň chmele probíhá pouze jednou za rok, a to na přelomu srpna a září. Proto je toto pivo výjimečné nejen svým svěžím chmelovým aroma a chutí, ale i vzácnou dostupností.
Podle kalendáře je tu čistokrevné léto a s ním i naše letní řada kyseláčů Summery Pohrajeme si nejen s ovocem, ale i s pivními styly. Jako první jsme uvařili Berliner Weisse s angreštem a mátou.