Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Zlatá barva, nižší hustá pěna. Osvěžující lehké aroma citrusových plodů a chmelových pryskyřic. Středně plné sladové tělo, více prokvašené se středním řízem. Střední hořkost, ale o to výraznější aroma amerických chmelů Simcoe a Cascade. Odlehčená verze American IPA s vyšší pitelností, vhodná k celovečernímu posezení.
Krušnohor Galaxy Trip, to je bláznivá jízda plná tropického ovoce. Bombastická vůně marakuji a manga a svěží citrusová chuť – to je prostě úžasný chmel Galaxy. Vyváženě plné tělo a jemně vyšší hořkost spolu s přijatelným množstvím alkoholu tuhle tropickou jízdu umí protáhnout na hodně dlouho.
Ano, je to Gose Chuť zralého, sladkého a přece trochu nakyslého kiwi a jemnou kyselost bio limetek podtrhuje právě přidaná himalájská sůl. Limetky dodávají pivu také nádhernou vůni. To prostě chceš. Na zdraví!
Pšeničný speciál 11° je postavený na dvojici německých chmelů Magnum a Spalt Spalter. Už na první pohled zaujme jasně slámovou barvou a správným pšeničným kalem, neméně povedena je i samotná chuť – příjemný slad, oblili, ovoce i něco z ostřejšího koření.
Slavnostní pivo připravené originálním způsobem chmelení zeleným hlávkovým chmelem z letošní sklizně. K jeho přípravě bylo požito výhradně českého aromatického chmele – Žateckého poloraného červeňáku.
Tento noblesní ležák typu Märzen má plné sladové tělo harmonicky vybalancované příjemnou a velmi jemnou hořkostí Žateckého poloraného červeňáku. Ve vůni příjemné „zelené tóny“ připomínají bílá vína odrůdy Sauvignon. Sytá zlatá barva, velice jemná hořkost a říz dotváří chuťový zážitek z tohoto piva. Je vhodné např. jako aperitiv, nebo ke studeným předkrmům. Velmi dobře ladí k rybám s výraznější úpravou, nebo bílým masům se smetanovou omáčkou.
Silné, tmavě rubínově červené belgické pivo s charakterem a obsahuje hodně alkoholu. Pivo se vaří v srpnu a spočívá několik měsíců v tanku, aby dosáhlo optimální rovnováhy. Bohatou chuť tohoto vánočního piva definují tři druhy chmele a 6 různých druhů bylin a koření.
Kalifornie, to je slunce, nápady, energie, optimismus, a to jsme chtěli vtisknout i do naší Californie. Doufáme, že to tam najdete, až si ji dáte. Původně vychází z GB Pale Ale, ale US verze je říznější a pěnivější. My tam přidali opět něco českého, a tak je to verze US/CZ.
Děčín? Jasně, Děčín! ZOO na skále, v centru města ferrata, přístav na veletoku, zámek s velkým parkem, vše obklopeno krásnou přírodou. Co víc si můžeme přát? Snad jen aby Děčíňák neudělal svému městu ostudu.
Světlý ležák s výraznou hořkostí, příjemným chmelovým aroma a vyváženým sladovým tělem. Odrůda chmele VITAL přináší intenzivní čistou hořkost. Komplexní chmelový charakter pak doplňuje SAAZ SHINE použitý na druhé, třetí chmelení a také do vířivky.
Pro náš první skotský ALE jsme vybrali jeho Light verzi. Jedná se tedy o desítku s překvapivě hutným tělem díky použití anglických sladů. Zároveň vás překvapí výraznější hořkostí vytvořenou anglickým chmelem Challenger. Pivo jsme uvařili při příležitosti skotských her na Zichovci.
Jednou vypadla elektřina, jindy došla voda. A nakonec i trpělivost Ing. Františku Spalkovi. Počátkem minulého století správní radě pivovaru předložil odvážný projekt pěti objektů pro zajištění soběstačnosti v dodávkách elektřiny a vody. Jedním z nich byla také elektrocentrála, kde dnes sídlí Proud. A právě tady jsme na počest Ing. Spalka uvařili tenhle výroční ležák.