Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Multi-grain ležák, spadající do kategorie India Pale Lager. Vařený z ječného, pšeničného, žitného sladu a ovesných vloček. Chmelený americkými odrůdami Centennial, Cascade a za studena chmelený australským Galaxy.
Hutný moderní světlý ležák, který je díky štědrému chmelení aromatickou německou odrůdou chmele Hallertau Spalter opravdu nevšedně intenzivní. Skvělé doplnění ke všem tučným českým svátečním jídlům.
Nemáme rádi sladká černá piva, která se rychle přepijí. Proto jsme šli cestou lehčího, do sucha prokvašeného piva s příjemným aroma žatecké Harmonia a Červeňáku. Výsledkem je plné, ale pitelné pivo s lehkým kávovým podtónem, které si budete mít chuť dát opakovaně.
Prémiový světlý ležák dvanáctku Klíč vaříme tradičním postupem na dva rmuty. Spodní kvašení při nízké teplotě probíhá v otevřené spilce a následuje zrání v ležáckých tancích, které trvá minimálně 40 dnů. Klíč se vyznačuje vyšší hořkostí a plností, což mu v této kombinaci dává vyváženou sladovo-hořkou chuť. Receptura je vytvořena s ohledem na zachování „staročeské“ chuti piva, pro kterou je charakteristická zlatá až jantarová barva a vyšší plnost chuti se sladovým dozníváním.
Lehké, svěží pivo chmelené v procesu výroby americkým chmelem, díky němuž pivo dosahuje osvěžujících tónů grepu či citronové kůry. Je jemná a velmi pitelná, hluboce prokvašená s příjemným řízem.
Speciál pro ženy? Určitě nejen to! Myslím, že i muži ocení chmelovo-bylinný profil tohoto piva. Jeho hlavní součástí je levandule lékařská. Levandule pochází z našeho regionu, z Raspenavy, kde mají naši přátelé nádhernou levandulovou farmu. A co od piva můžete čekat? Levandule Vám ze sklenice začne krásně pronikat a její počínající sladká vůně začne přecházet v příjemné bylinné doznívání. Když se napijete, ucítíte jemnou hořkost, kterou způsobuje levandule a také trocha Žateckého poloraného červeňáku.
Je to naše třetí pivo s mrkví. Ale tentokrát mrkev nehraje prim, ten jsme přenechali zázvoru. Jeho pikantní chuť jsme navíc podtrhli kurkumou a už na varně i špetkou chilli. Mrkev a pomeranč pak krásně onu pikantnost vyvažují. A ta barva! Musíte ochutnat.
Dnes moderní studené chmelení používali staří čeští sládci již dávno. Tento postup vytěží z žateckého chmele to pravé. Vzniká tak pivní delikatesa výrazné chmelové vůně s překvapivě příjemnou hořkostí v chuti a s obsahem alkoholu 5%.
Ze západu USA až do týlu nepřítele jménem žízeň nese náš bombardér chmelovou pumu v podobě naší West Coast IPA. Chmelena 5 oblíbenými americkými odrůdami chmele, které připomínají tropické ovoce a citrusy. IPA je to správně více oktanové palivo.
Válečník vzdává hold děčínským baskeťákům, Válečníkům. A protože to nejsou žádná "vořezávátka", je náš Válečník hořký speciál, který na první chmelení používá americký chmel Warrior. Válečníka. Prostě Válečník každým douškem.
Po letní kalifornské výpravě našeho sládka nezůstala v Lobči jen skvělá přednáška minulou sobotu ale hlavně pivní inspirace. Tato limitovaná várka tradiční lobečské ipy je až nebezpečně pitelná! Silný ejl barvy tmavé mědi. V chuti a vůni doplňuje sladovost a karamelovou sladkost vyšší hořkost a bylinná a ovocná až citrusová chmelová aromata kalifornských chmelů.
Slady jsou použity: světlý plzeňský jako základ, dále karamelový pro zajištění tmavší barvy i těla, potřebného pro vyvážení vyšší hořkosti. K zakvašení používáme americký kvasničný kmen, který prokvašuje i složitější cukry. Výsledný charakter piva je tak sušší.