Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Piwo Grodziskie je historický polský pivní styl, jehož historie sahá daleko do 17. století. Vyznačuje se světlou barvou, velmi specifickou chutí pšenice nakouřené nad dubovým dřevem, nízkým obsahem alkoholu, vysokou perlivostí a příjemnou hořkostí.
Pokud máte rádi kyselé, na Vánoce jsme si pro vás připravili tématický kyseláč se sváteční chutí hrušek, skořice a zázvoru. Použili jsme poměrně velké množství hruškového pyré (200 gramů na litr), takže se můžete těšit na opravdu vydatnou chuť.
Přiznáváme se, máme rádi belgická piva. Šestý letošní odstín IPA čerpá inspiraci z belgických pivovarů, které dokázaly zázraky se studeným chmelením silných piv, kde se kvasinkové estery mísí s tropickými chmelovými vůněmi. Toto suché a hořké světlé pivo voní po čerstvých broskvích, hruškách a pomerančích, zatímco nesladovaný ječmen mu dodává jemnou hladkost a pitelnost.
BARREL-AGED NA DRUHOU. JIŽ SAMOTNÉ DŘEVO VZNIKÁ V KONTAKTU S DUBEM, A TO SICE PŘIDÁNÍM ČISTÝCH DUBOVÝCH DESEK PŘÍMO DO TANKU. TY PIVU DODÁVAJÍ AROMA BOURBONU A VANILKY. HOTOVÉ DŘEVO PAK DOZRÁVALO V DUBOVÉM SUDU, VE KTERÉM BYLO NEJDŘÍVE ČERVENÉ VÍNO A POTÉ NĚMECKÁ WHISKY. VÝSLEDKEM JE PIVO, VE KTERÉM SE SNOUBÍ AROMA WHISKY A DUBOVÉHO DŘEVA.
Silnější spodně kvašené pivo zlaté barvy, plné chuti a nižší hořkosti. Chmeleno německými chmely Perle a Hallertau Blanc. Doporučujeme konzumovat z tupláku.
Stromeček je Double IPA s přidaným smrkovým jehličím, které podtrhuje jehličnatý a pryskyřičný charakter použitých chmelů. Silná a nádherná IPA. Dodáváme, že potřebné množství smrkových větviček bylo odměnou od lesního hospodáře za 800 stromečků, které David s partou kamarádů vysázel začátkem října v lesní školce.
Pivo High Voltage nás bavilo natolik, že jsme se rozhodili uvařit jeho lehčí verzi. Do této dvanáctky jsme dali stejné množství chmelů, jako do jeho silnějšího vzoru. Pivo Voltage tak má výrazné chmelové aroma po citrusech, marakuji a ananasu, které mu dodávají chmely Citra a Galaxy. Stylově Voltage zapadá do kategorie Juicy Pale Ale.
Osvěžující American Wheat Ale s jemným nádechem letního slunce. Díky více než 30% podílu pšeničného sladu je lehce kalné a jeho 11° stupňovitost vám pohodlnější osvěžení. Výrazná citrusová vůně, kterou dodávají kvalitní americké chmely, probudí vaše smysly při každém doušku. Ideální volba pro horké letní dny, kdy potřebujete něco, co se skvěle pije a uhasí vaši žízeň.
Druhý přírůstek do řady moderně chmelený ležáků Euphoria je verze s novozélandským chmelem Nelson Sauvin, který předává radostné výrazně ovocné tóny, které mohou připomínat exotičtější odrůdy bílých hroznů. Díky jemnosti spodního kvašení a chlebnatosti sladů typických pro ležáky má nezvyklou komplexnost.
Když už v nedalekých Ludvíkovicích, ale nejen tam, je památník Dr. Hanse Kudlicha, který se roku 1848 zasloužil v rakouském Říšském sněmu o zrušení poddanství, nechtělo by to uvařit "jiné" pivo? Co třeba ležák, ale s německými chmely? Zbavte se předsudků a vychutnejte si kombinaci, která určitě uspokojí vaše chuťové pohárky.
Osvěžující a vzrušující ve stejné míře, Yu Lu se vaří s čajem Earl Grey a citronovou kůrou pro chuť, která popírá jeho sílu. Výrazné broskvové a meruňkové tóny jsou doplněny pikantní chutí bergamotu a jemnou hořkostí sypaného čaje.
Pokud máte rádi kyselé, na Vánoce jsme si pro vás připravili tématický kyseláč se sváteční chutí hrušek, skořice a zázvoru. Použili jsme poměrně velké množství hruškového pyré (200 gramů na litr), takže se můžete těšit na opravdu vydatnou chuť.