Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Tahle verze Signaty, piva s 300 gramy lokálních broskví na litr, si poležela dlouhé 2 roky v sudech po bourbonu, kde si díky působení divokých kvasinek brettanomyces získala bohatou komplexní chuť, kterou krásně doplňují kvality bourbonu.
New England IPA, šťavnatá a ovocná s převahou aroma citrusů a tropických plodů. Její barva je světle oranžová, připomínající pomerančový džus. Tento typ piva je charakteristický čerstvým a intenzivním chmelovým aroma, plným tělem, nižší hořkostí a řízem. Název je odvozený z použitých chmelů ELdorado + cItra + SAbro.
Po vzoru francouzského nadýchaného dezertu mousse jsme uvařili náš nejnovější imperiální stout. Vybrali jsme kombinaci malin a kokosu, která se nádherně snoubí s praženými tóny kávy a čokolády. Alkohol je v našem mousse skvěle schovaný, pije se proto překvapivě snadno, dejte pozor.
Zbrusu nové pivo ze série Sourberry. Black Forrest je silný imperial sour ale infuzovaný opravdu velkým množstvím černého rybízu a angreštu, což poznáte na první pohled. Ve vůni dominuje pryskyřičnost smrkového jehličí a lehká kořenitost jalovce.
Idaho 7 je jedním z našich dlouhodobě nejoblíbenějších chmelů, proto bylo spíš otázkou kdy, než jestli ho použijeme v nové sérií jednochmelových piv. Zkusili jsme, do jaké míry může takový New England zůstat suchý a krásně hořký, ale zároveň si zachovat jemnost a hustý zákal. Chmel Idaho 7 samozřejmě zůstává hlavní hvězdou a předvádí se ve vší své krásné rafinovanosti, aby nabídl extravagantní aroma na pomezí broskví, bergamotu a bazalky. V zájmu dosažení požadované intenzity jsme většinu chmele navíc použili v koncentrované formě Cryo.
Toto belgické pivo typu Belgian Pale Ale se vaří z pramenité vody, ječného sladu, chmelových hlávek, kandovaného cukru a kvasinek. Zvláštností je dvojí chmelení v různých fázích výrobního procesu a dokvašuje se v lahvi.
Krásně čistá, vyvážená a výborně pitelná IPA. Nefiltrované a nepasterované pivo. Bez barviv sladidel a chemických přísad. Vyrobeno klasickou technologií s otevřeným kvašením. Svrchně kvašené pivo.
CASPARUS 10 je světlé, desetistupňové svrchně kvašené pivo typu pale ale.
Tedy American Pale Ale je v podstatě slabší varianta amerických piv India Pale Ale (I.P.A.). Při použití kombinace žateckého chmele Kazbek a amerického chmele Azacca je výsledkem půvabná a svěží kombinace chmelových, až zemitých tónů a tropického ovoce,zvláště manga. Pivo bylo konstruováno k příležitosti želivské Mariánské pouti.
Vymačkali jsme každý kousek hořkosti z čerstvých chmelů Ahtanum, Cascade a Columbus do suchého, přesto pěkně viskózního piva s výraznější hořkostí, kam jsme přidali špetku tropického Nelson Sauvin, abychom do lesního aroma přidali trochu exotického ovoce. Šťavnatá vůně kiwi a meruněk s borovicovými podtóny vám umožní znovu objevit důvody, proč si i nadále užívat opravdu hořká piva.
Bumbal je první pivo létajícího pivovaru Lípák (vaření piva ve volných kapacitách jiných pivovarů) tvořené dle vlastní receptury a zkušeností z 6ti leté homebrewingské činnosti. Pivo je vařeno dvourmutově ze dvou druhů sladu. Příjemná hořká chuť je tvořena žateckým chmelem.
Hulvát 11 je spodně kvašené jihočeské pivo vařené pouze z truskovické vody, jihočeského sladu a žateckého chmele. Pivo je vyráběno tradičním způsobem s otevřenou spilkou a důrazem na dodržování potřebné doby ležení.
VÍTĚZNÁ KATEGORIE Alkoholické a nealkoholické nápoje roku 2019.