Pojem svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu, co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva vznikají při teplotách okolo 15–20 °C.
Máte rádi spodně kvašené?
Spodně kvašená piva vznikají za kvašení, které probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8–14 °C. Kvašení se účastní kvasinky Saccharomyces cerevisiae subsp. uvarum.
Vytříbená pšeničná piva
Pšeničné pivo je podle platné české legislativy takové, při jehož výrobě byla nejméně jedna třetina z celkového extraktu dodána pomocí pšenice či pšeničného sladu. Například u bavorských pšeničných piv je však pšeničného sladu použito více než 50%.
Chuť ovoce v pivu
Ovocné pivo je pivo vařené s ovocným přídavkem nebo příchutí. Tímto způsobem přípravy je dán rozdíl oproti také ovocnému radleru, který je míchaným nápojem. Ovocné plody byly používány jako doplněk piva nebo příchuť po celá staletí, obzvláště u belgických lambik druhů.
Nealkoholické osvěžení
Nealkoholické pivo je označení kvašeného nápoje z obilného sladu s nízkým nebo žádným obsahem alkoholu. Ve světě přitom nepanuje jednota v pojmenování tohoto druhu piva ani ve stanovení hranice mezi pivem alkoholickým a nealkoholickým.
Dárkové předměty
Odměňte sebe nebo své blízké skvělým dárkem. Darujte výborné pivo z českcýh lokálních pivovarů. Nebo si vyberte voucher a nechte si obdarovaného vybrat podle svého gusta.
Lehký Střízlík má slámovou barvu, které dosahujeme použitím plzeňského sladu a jednormutovým varním postupem.
Lehký Střízlík má slámovou barvu, které dU Střízlíka dbáme na jeho výsledný lehký a osvěžující, byť stále fortelný charakter. Na začátku a v polovině chmelovaru přidáváme odrůdu Agnus a na konci pak chmel Kazbek. Aby byl Střízlík opravdu lehký, zajišťuje studené chmelení americkou odrůdou Mosaic.osahujeme použitím plzeňského sladu a jednormutovým varním postupem.
Broumy jsou polotmavou spodně kvašenou dvanáctkou, jejíž recept sestavil Martin Matuška. Pivo bylo prvně uvařeno k oslavám 10. výročí našeho pivovaru, a vzhledem k tomu, že mělo velký úspěch, rozhodli jsme se ho uvařit znovu
Na vánoce nám uvařili sládci Únětického pivovaru Vánoční speciál dle receptury významného únětického sládka Vladimíra Černohorského. Na výrobu byly použity: 4 druhy ječného sladu a kvalitní český chmel.
Vůně je středně sladová s nádechem kořenitých tónů, lehce kvasničná; říz střední; plnost chuti střední; lehkou karamelovou chuť doplňuje střední intenzita hořkosti jak co do intenzity, tak do charakteru.
LEŽÁK, LEŽÁK, LEŽÁK! Ten náš je spojený s kamenným ostrohem stejného jména v Brně. Pivo plné síly, kdy se člověku objeví stejný vznešený pocit, jako v katedrále na vrcholu Petrova.
Tradiční výčepní světlé pivo s vyváženě hořkou a lahodně plnou chutí vyrobené dle tradiční receptury. Díky nižšímu obsahu alkoholu má výborné osvěžující účinky, udržuje bystrou mysl a dodává tělu potřebné vitamíny skupiny B.
Spodně kvašené nefiltrované pivo stylu Czech Lager, zlatavé barvy. Chmeleno třemi českými chmely s dominancí Žateckého poloraného červeňáku, který podporuje výraznější chmelové aroma.
Milovníci ležáků ocení plnost a výraznější hořkost Hákovy 12°.
Dřevo je Doppelbock dozrávaný s páleným americkým dubem. Dub předtím nebyl v kontaktu s žádným jiným alkoholem, přesto dodal pivu výrazné tóny bourbonu a vanilky. Dřevo je 19°, příjemně karamelový s jemným řízem a velmi plnou chutí, naprosto ideální k chladným zimním večerům.
Kamenická 12 je spodně kvašené pivo Plzeňského typu uvařené tradiční technologií ze tří druhů sladu, chmelené odrůdami Premiant a Žatecký poloraný červeňák. Vyznačuje se zlatavou barvou, čistou vůní a plnou chutí. Pivo je nefiltrované a nepasterované.
Letos jsme pro Vás do Dárečku zabalili docela netradiční ležák. V sypání jsou kromě plzeňského sladu, zastoupeny i ovesné vločky, a spousta pšenice ve sladované i nesladované formě. Okořeněný je pomerančovou kůrou, kardamomem, a kopou moderních chmelů Superdelic, Bru-1 a Hallertau Blanc.
Na dobré desítce se ukáže, jestli to má sládek v ruce, o tom jsme přesvědčení. Naši desítku stavěl sládek Michael Neuwirth s jednoduchou myšlenkou: aby chutnala, jako když pijete pivo a přikusujete k němu pivní rohlík. Proto přidal i trochu sladu Biscuit. Jde o lehké, sladové a příjemně pitelné pivo s decentní chmelovou linkou.
Jeho základem je světlý tzv. plzeňský slad. Ve velmi malé míře je doplněn světlým karamelovým sladem. Chmelen natřikrát českými chmely, přičemž ten poslední, Poloranný Žatecký Červeňák, mu dodává velmi příjemné pravé chmelové aroma. Díky nižšímu stupni prokvašení je pivo plnější, s nižším obsahem alkoholu. Výsledkem je velmi dobře pitelný ležák plzeňského typu, s mírně vyšší hořkostí a jemně sladovým tělem.
Sic med tvoří 2,7 % objemu, je krásně prokvašený a v pivu zanechává jen jemnou stopu. Po požití se rozvine silná chmelová hořkost. Sladké líbánky netrvají věčně a život není jen procházka růžovým sadem. Tohle hořkosladké splynutí vás jistě překvapí!
Krušnohor Jedenáctka ihned zaujme svou světle zlatavou barvou a příjemným chmelovým aroma žateckého chmele. Po napití pak objevíte její lehčí až středně plné tělo a mírně vyšší hořkost, které ji spolu s výrazným řízem činí nebezpečně dobře pitelnou.